Svetkovina humora i satire u Šapcu

A. DELIĆ

18. 09. 2015. u 07:36

Светковина хумора и сатире у Шапцу
Podizanjem vašarskog barjaka juče u veselju počela nadaleko čuvena šabačka "Čivijada". Uz čivijaško kolo sa više stotina učesnika i međunarodni karneval

Svečanim podizanjem karnevalske zastave u Šapcu je juče počela "Čivijada", belosvetski vašar humora i satire. Najveća gradska svetkovina poslednjih godina i te kako je vesela, jer se organizuje i međunarodni karneval. A ove jeseni potrajaće sve do posle Male Gospojine, kada se na Mihajlovcu održava nadaleko čuveni Šabački vašar.

Zašto su Šapčani - čivijaši? Kumovao im je, navodno, niko drugi nego knez Mihailo Obrenović. Vlastelin je, kako dolikuje, želeo da se provoza fijakerom po gradu, poznatom u ono vreme po velikom broju njegovih pristalica. Međutim, jedan Karađorđevićima naklonjeni Šapčanin, uspeo je da mu izvuče čiviju iz točka. Knez se usred vožnje našao u prašini i dok je ustajao, izgovorio je samo jednu reč - "Čivijaši!"

- Od Obrenovića, pa kroz mnoga previranja, u Šapcu su političari uvek morali da nauče da prihvate šalu - objašnjava za "Novosti" čivijaški dobošar, glumac Borivoje Bora Božanić, koji ovo zaduženje ima već 26 godina.

- Dobošar je, praktično, maskota "Čivijade", njen vedri duh koji poziva narod na šalu i veselje. Naravno, uz nezaobilazni satirični govor, fijaker, dobre konje i narodnu nošnju.

HIMNA ZA "REPUBLIKU"
Čivijaška republika ustanovljena je davne 1968. i kroz burnu istoriju suočavala se s mnogim osporavanjima, zabranama, menjanjem programskog sadržaja do neprepoznavanja. Njeni predsednici bili su: Branko Ćopić, Nela Eržišnik, Duško Kovačević, Siniša Pavić, Seka Sablić, Mićko Ljubičić... Čivijaška republika ima i državne simbole: zastavu, grb i himnu "Kad je deda lumpovao", čiji je autor čuveni čivijaški knjaz, Dragiša Penjin, poznati novinar i književnik.

Jučerašnji dan, iako prvi, bio je bogat zanimljivim dešavanjima, od karnevala kućnih ljubimaca, preko šampitijade, osmišljene da uveseljava najmlađe. Otvorena je izložba udruženja "Kombinart", održan koncert grupe "Ileven", kao i prva biciklistička vožnja na upravo renoviranom, modernom gradskom trgu, u koji je uloženo 500.000 evra.

A, za danas je predviđena promocija svetskih karnevala u školama, nadmetanje u kuvanju kotlića (Čivijaško krčkanje), dečji karneval, otvaranje izložbe Dragana Petrovića "Stare šabačke fotografije i fotografi". Uveče, na trgu je nastup glumaca iz serijala "Državni posao" (odlazeći predsednici Čivijaške republike), pa koncert bendova i Čivijaško veče u kafani "Kod Lile", u šabačkoj mali.

Sutra će, posle tradicionalnog kola sa više stotina učesnika, biti održan i osmi Međunarodni čivijaški karneval, na kojem će nastupiti 33 trupe. U nedelju, ključeve grada preuzeće novi predsednik Čivijaške republike, Zoran Kesić, a od 21 čas na trgu će pevati naš poznati hor mladih "Viva voks".

RIVALSTVO

Druga poznata i priznata verzija o nadimku čivijaši, ima veze sa susednim i rivalskim Valjevom. Naime, poznati valjevski trgovac Marko Kalaba često je posećivao prijatelja, šabačkog kafedžiju i šaljivdžiju Miju Dražića. Na kartanju jedne večeri bio je posebno lepe sreće, pa je dobio fijaker sa dva vranca. Mija je dogovorio dopremanje u Valjevo, ali je naložio da se posle primopredaje povade sve čivije. Valjevci su se, na poziv Kalabe, okupili da se dive fijakeru, a kada je krenuo, trgovac se našao u prašini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije