LOZNICA - Sa česme "Devet Jugovića", pokradeni su reljefi ratnika u mesingu, posvećeni starom Jug Bogdanu i njegovoj devetorici sinova. Ova česma je deo prelepe kapelice, udaljene nekoliko stotina od manastira Tronoše, srednjovekovne zadužbine Nemanjića iz srednjeg veka, kroz koju decenijama teče izvorska, manastirska voda.

Od 10, ostala su samo tri reljefa, a lopovi su sa kapele skinuli još i deo bakarnog krova. Za sestrinstvo bogomolje i njihovog duhovnika, arhimandrita Nikolaja, ovo je "više od šoka". Česmu su, po predanju, podigli čuveni Jugovići godinu dana pre Kosovskog boja, boraveći u ovom manastiru koji je će za dve godine, obeležiti sedam vekova postojanja.

- U ovoj svetinji sam više od pola veka i nikad ranije nije bilo krađa ni skrnavljena, niti u našem letopisu postoji da se to ranijih godina, decenija i vekova dešavalo - priča otac Nikolaj. - Pre godinu dana lopovi su kroz prozore upali u manastirsku crkvu. Ovo je neka vrsta nastavka koji nas je i rastužio i uznemirio.

Monahinje sa kojima smo razgovarali kažu da je "ovaj događaj utoliko teži, jer lopovi nisu mogli na reljefima nešto više da ućare, jer su oni male težine".

- Kakva je to potreba, kakvo je to zlo u nekim ljudima, da skrnave i ovakve svetinje, mesto gde teče "sveta voda" i gde je kapela - pitaju se monahinje.

Tek pre nekoliko meseci metalnim konstrukcijama ojačana su vrata na zdanjima konaka, koji su, decenijama i vekovima, bila otključana, kao i manastirska crkva. Sad se sve zaključava i danju i otključava kad gosti dođu.

- To je slika i prilika ovog vremena, a bile su u prošlosti i gore i veće nevolje, ali niko nije kidisao na svetinje i dovodio monaštvo da samo gleda kako da se odbrani - poručuju monahinje za "Novosti".

- Ne tako davno nismo mogle ni da sanjamo šta će nas snaći od neljudi. Da Bog sačuva!