Vandali oskrnavili Devet Jugovića

V. Mitrić

17. 09. 2015. u 09:18

Ukradeno sedam mesinganih reljefa sa česme u kapelici nedaleko od manastira Tronoša

Вандали оскрнавили Девет Југовића

Odneti delovi javne česme

LOZNICA - Sa česme "Devet Jugovića", pokradeni su reljefi ratnika u mesingu, posvećeni starom Jug Bogdanu i njegovoj devetorici sinova. Ova česma je deo prelepe kapelice, udaljene nekoliko stotina od manastira Tronoše, srednjovekovne zadužbine Nemanjića iz srednjeg veka, kroz koju decenijama teče izvorska, manastirska voda.

Od 10, ostala su samo tri reljefa, a lopovi su sa kapele skinuli još i deo bakarnog krova. Za sestrinstvo bogomolje i njihovog duhovnika, arhimandrita Nikolaja, ovo je "više od šoka". Česmu su, po predanju, podigli čuveni Jugovići godinu dana pre Kosovskog boja, boraveći u ovom manastiru koji je će za dve godine, obeležiti sedam vekova postojanja.

- U ovoj svetinji sam više od pola veka i nikad ranije nije bilo krađa ni skrnavljena, niti u našem letopisu postoji da se to ranijih godina, decenija i vekova dešavalo - priča otac Nikolaj. - Pre godinu dana lopovi su kroz prozore upali u manastirsku crkvu. Ovo je neka vrsta nastavka koji nas je i rastužio i uznemirio.

Monahinje sa kojima smo razgovarali kažu da je "ovaj događaj utoliko teži, jer lopovi nisu mogli na reljefima nešto više da ućare, jer su oni male težine".

- Kakva je to potreba, kakvo je to zlo u nekim ljudima, da skrnave i ovakve svetinje, mesto gde teče "sveta voda" i gde je kapela - pitaju se monahinje.

Tek pre nekoliko meseci metalnim konstrukcijama ojačana su vrata na zdanjima konaka, koji su, decenijama i vekovima, bila otključana, kao i manastirska crkva. Sad se sve zaključava i danju i otključava kad gosti dođu.

- To je slika i prilika ovog vremena, a bile su u prošlosti i gore i veće nevolje, ali niko nije kidisao na svetinje i dovodio monaštvo da samo gleda kako da se odbrani - poručuju monahinje za "Novosti".

- Ne tako davno nismo mogle ni da sanjamo šta će nas snaći od neljudi. Da Bog sačuva!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Petar

17.09.2015. 09:51

Iskreno, ne malo, nego mnogo mi je čudno da se ovim lopovima ne može "ući u trag", a "hvatamo" neke sitne dragstore koji en izdaju fiskalne račune... Toliko su prešli meru da bi ih (npr. zbog ovakvog skrnavljenja) "pravo pred zid".... Ipak jako verujem da naša policija može i hoće da pronađe ove lopove i beskrupulozne štetočine....

Gypsiland

17.09.2015. 21:04

Možda bi policija i mogla da pronađe počinioce da ne pripadaju "zaštićenoj" populaciji. Svaki dan u skoro svim gradovima Srbije, pa i u Loznici, možete videte pripadnike te "populacije" kako po čitav dan prose ispred banaka itd. U našem zakonu, prošenje je prekršaj, a organizovanje prošenja je krivično delo. Svaki dan desetine, pa i stotine policajaca i inspektora prođu pored njih, ali ih očigledno NE VIDE. Isto tako NE VIDE ni kada skidaju mesing, bronzu i bakar sa spomenika ITD!