U Ćelijama pronađena vila rimskih bogataša

B. P.

19. 11. 2014. u 15:25

Otkriveni su dobro očuvani ostaci rimske vile i grandioznog poljoprivrednog dobra, nastalog početkom četvrtog veka, koje je nestalo u pljačkaškom pohodu Gota

LAJKOVAC - Arheolozi Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Valjeva završili su istraživanja dela nalazišta „Anine“ u Ćelijama, na ušću reke LJig u Kolubaru. Otkriveni su dobro očuvani ostaci rimske vile i grandioznog poljoprivrednog dobra, nastalog početkom četvrtog veka, koje je nestalo u pljačkaškom pohodu Gota. Vila je impozantnih razmera - 4.000 kvadratnih metara - a arheološko nalazište prostire se na oko 30 hektara.

- Po načinu gradnje i karakteristikama vile, može se zaključiti da je vlasnik bio izuzetno bogat - kaže Radivoje Arsić, arheolog Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Valjeva.

Nalazi predstavljaju najbolje sačuvane ostatke ruralne arhitekture rimskog doba na području zapadne Srbije i - po procenama stručnjaka - vila je, po značaju, odmah do Gamzigrada. Istraživanja u kojima su učestvovali i arheolozi Istraživačke stanice „Petnica“, Narodnog muzeja iz Valjeva i Fakulteta za geodeziju započela su još pre devet godina, a finansijski su im pomogli opština Lajkovac i Ministarstvo kulture.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Francesco

19.11.2014. 15:41

Lepo otkriće, bitno je samo da ovaj lokalitet ne posećuju tzv. arheolozi "amateri" koji su do sada prevrnuli svaki kamen i svaku ciglu u Srbiji tražeći zlato i srebro. Inače postoji i, od države verifikovano, udruženje Arheologa Amatera, koji isto tako pljačkaju arheološki materijal i prodaju ga za bambadava na kilo, jer o istoriji ne znaju ništa. Da se na lažemo ima i veoma skupih stvari.Čuvajte svoje istorijsko i arheološko blago, nemojte da ga prodajete preko Ebay-a za jeftine pare.