Zrenjanin: Vojni invalidi traže smenu

Sl. P.

26. 09. 2009. u 20:56

 Nekoliko stotina članova udruženja ratnih vojnih invalida svih ratova i porodica stradalih u ratnim sukobima od 1991-1999. iz cele Srbije, na protestnom mitingu na Trgu slobode u Zrenjaninu, zatražili su smenu predsednika Skupštine grada Zrenjanina Aleksan

 ZRENjANIN - Nekoliko stotina članova udruženja ratnih vojnih invalida svih ratova i porodica stradalih u ratnim sukobima od 1991-1999. iz cele Srbije, na protestnom mitingu na Trgu slobode u Zrenjaninu, zatražili su smenu predsednika Skupštine grada Zrenjanina Aleksandra Martona, inače visokog funkcionera LSV.
Od nadležnih državnih organa, istovremeno, zatraženo je da spreče dolazak hrvatske delegacije, koja je najavila da će 3. oktobra, u selima zrenjaninske opštine Stajićevo i Begejci, podići spomen-ploče zatvorenicima vojnih sabirnih centara bivše JNA koji su se nalazili u tim mestima 1991. godine.
Protestnom okupljanju ratnih vojnih invalida prethodio je višednevni štrajk glađu članova udruženja iz Zrenjanina. Na ovaj korak oni su se odlučili nakon što je predsednik SG Zrenjanina Aleksandar Marton primio delegaciju udruženja pravnika "Vukovar 1991" iz istoimenog hrvatskog grada. U ime lokalne samouprave, obećao je da mogu da postave spomen-ploče u Stajićevu i Begejcima, gde su oktobra 1991. bili zatvoreni više nedelja kao "branitelji Vukovara".
Iz Hrvatske stižu najave da će bivši zatvorenici iz Stajićeva i Begejaca, zajedno sa predstavnicima hrvatskih Vlade, Sabora i Ministarstva unutrašnjih poslova, organizovano posetiti ova banatska sela. Osim polaganja venaca i otkrivanja spomen-ploča, nameravaju da održe i misu za stradale u centrima. Poručuju da dolaze u miru, sa namerom da svim žrtvama odaju počast, čime će podržati i inicijativu obeležavanja svih logora na prostoru bivše Jugoslavije.
Članovi udruženja RVI Srbije sa protestnog mitinga zatražili su da naši državni organi spreče dolazak hrvatskih državljana u Stajićevo i Begejce, a zbog neodgovornog ponašanja i zlupotrebe funkcije u lokalnoj samoupravi, zatražena je smena Aleksandra Martona. Istakli su i da je na prostoru Hrvatske bilo više od 220 logora gde su mučeni, silovani i ubijani Srbi i pripadnici drugih naroda.

PRIJAVE

I PORED svih tvrdnji udruženja "Vukovar 1991" o zločinima i brojkama o ubijenima i nestalima u centrima bivše JNA u Stajićevu i Begejcima, nijedan državni organ Hrvatske nije reagovao. Prijave je odbacila i bivša glavna tužiteljica Haga Karla del Ponte, a ni Tužilaštvo za ratne zločine Srbije nema podataka o bilo kakvim zločinima u banatskim selima 1991.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

Београђанин

27.09.2009. 01:26

Поштована господо, алал Вам вера и свака част! Није нити ће Србија икада да буде хрватска или мађарска колонија, свидело се то некоме или не!

milan_zr

27.09.2009. 02:53

Sramota je sta u Zrenjaninu rade martoncici vec godinama u nazad. Ovo je samo jedna u nizu provokacija LSDV u Zrenjaninu. Samozvani politikolog je poznat po trosenju para gradjana Zrenjanina vec godinama, a ovo je zataskavanje njegovog letosnjeg rasipanja novcem poreskih obveznika, kada je otisao u Istru sluzbenim autom Grada na GO sa porodicom. Danas svi koriste spinovanje, da bi zataskali istinu... Inace Zrenjanin je jedini Grad u Srbiji koji nema spomen obelezje palim borcima u ratovima 90-tih.

zoran

27.09.2009. 10:51

jos jedno licemerje zvanicnika iz RH. Spomen ploca treba da se digne svugdje gdje covjek ostane bez zivota, ali ukoliko se radi o sabirnom logoru za protivnicku stranu u sukobu, onda umrli u logoru idu u skladu sa zahtjevima porodice . Ovo je jos jedan u nizu primjera zamjene teza u smislu odgovornosti za zrtve rata . Na teritoriji RH odgovorno tvrdim nijedan koncentracioni logor nije obiljezen ni na koji nacin, a nedozvoljava se ni javna rasprava o ponasanju osnivaca konc logora u proteklom ratu , kao sto su npr Dretelj, Lora, Kerestinac i dr iako su opstepoznati i po mucenju i po zrtvama . Nadlezni iz Vojvodine su morali voditi racuna o reciprocitetu , ako vec nisu vodili racuna o odgovornosti za logore i zrtve rata i koncano o obavezama odgovornih za rat.

petar

27.09.2009. 11:40

Ma ti iz LSV samo sprovode "politiku" Suleta. A on malo ameri, malo kupus malo "slavuj" sumadije, mnogo gluposti umesto da bude umirovljen.

Duda

27.09.2009. 12:52

Zanimljivo da na svim mestima gde se srbima gura prst u oko su postavljeni kadrovi LSV, kao ovaj Aleksandar Marton i Marko Karadžića. Slučajno a!

Georg

27.09.2009. 14:42

Kakvi ratni vojni invalidi? Pa Srbija nije učestvovala ni u jednom ratu. To što su se odavde organizovali pljačkaški pohodi na susede to je već druga stvar.

rad

27.09.2009. 15:47

lsv pa zar i dalje postoji? ta sacica koja odvaja vojvodinu od srbije, treba ih odmah ukinuti tj izbrisati iz registra stranaka i proglasiti teroristima.

Nikola

29.09.2009. 09:16

Ako je ova info tacna, ovi Ligasi su preterali i stvarno ne znam koji normalan prvo covek, pa onda i Srbin glasa za njih. Generalno mislim da oni nisu uticajni toliko koliko ih Pajtic gura u prve borbene, a on pravi za sebe kvazi drzavu, nesto kao Milo Djukanovic i Liberali u CG. Ja sam iz Vojvodine i stvarno ne razumem ljude koji glasaju za njih. Razumem donekle, al to je zamena teza da sve pare idu u BG, a vecina ljudi je ogranicena, i sad ako idu u NS kao bice u redu! Notorna glupost, zameniti jedan grad za drugi, jednu oligarhiju drugom. Treba celu Srbiju decentralizovati i tu traziti resenje, a ne u separatizmu i ovoj nastaloj asimetriji u Srbiji, kao posledica komunisticke zaostavstine!

Saša

01.10.2009. 09:16

Idite u Hrvatsku sa našim automobilom i tablicama pa će te videti šta će biti ,sramotno a ovde se voze kao kod svoje kuće .....Nikada autonomija Vojvodina mađarima i rvatima ....