ПОРОДИЦА Тасић, из Сокобање, већ 20 година бави се производњом меда. Лабуда и његовог сина Немању затекли смо код Бованског језера, које се налази између Сокобање и Алексинца, како вредно раде, док рој пчела као да ствара "облак" око њих двојице.

- Тренутно мењамо матице, јер је сада најбоље време за то - каже нам, у краткој паузи, Немања. - Посао је тежак, али и леп. Ко једном почне да га ради, више не помишља на било који други, јер су пчеле дивна створења.

ТАСИЋИ имају 60 друштава и тренутно су пчеле довели на пашу на Бованско језеро.

- Пре тога смо, када је процветао багрем, били у Алексинцу - додаје Немања. - Сада смо овде и спремамо се за селидбу у сокобањско село Блендија. Након тога, наступа период ливадске паше. Посла има, али се и исплати.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Пчеле у улози лекара

Наш саговорник каже да, зависно од године, наврцају између 500 килограма и тоне и по меда.

- КУПАЦА за сокобањског медА увек има, јер је реч о најздравијем подручју у Србији - додаје Тасић. - Цена на мало је око 800 динара по килограму, а на велико од 3,3 до 3,5 евра по килограму.

Немања и Лабуд Тасић


Он каже да посла око кошница увек има.

- Ко хоће да озбиљно ради овај посао, мора да се скроз посвети пчелама - открива тајну успеха Немања. - Имао сам само седам година када сам са оцем почео да правим мед и у овом послу сам већ две деценије. Једноставно, овај посао се воли...