BEOGRAD - Dragan DŽajić je napustio kormilo Crvene zvezde! Posle žestokih prozivki i fizičkog obračuna navijača sa beogradskom policijom zbog poraza od Zenita (1:2), prvi čovek crveno-belih odlučio je da povuče radikalan potez i saopšti Upravi da odlazi sa "Marakane". Sada je na potezu Skupština kluba čiji svaki član ima pravo da predloži svog kandidata za predsednika, koji, verovatno, neće biti izabran do 22. oktobra, za kada je zakazana sednica najvišeg organa. Nezvanično, glavni kandidat za mesto predsednika kluba je Dragan Stojković Piksi, peta Zvezdina zvezda, koji bi na kormilu našeg najtrofejnijeg kluba mogao da zameni legendu našeg fudbala, koji je među crveno-belima, kao igrač i funkcioner proveo 42 godine.
DŽajić je odluku obrazložio pismenim putem:
"Preuzimam svu odgovornost za poslednje neuspehe tima u kvalifikacijama Kupa UEFA. Smatrao sam da je trebalo ukazati poverenje ovim mladim igračima, za koje i dalje tvrdim da su vrlo talentovani. Žao mi je što u ovom pokušaju nisu uspeli, ali se nadam i verujem da je vreme njihov najbolji saveznik. Zahvaljujem se svim navijačima (a posebno "delijama" sa "severa"), koji su mi svih ovih godina davali bezrezervnu podršku.
Crvena zvezda je isuviše veliki klub da bi je moj odlazak omeo u ostvarivanju sportskih rezultata i dugoročnih projekata, koji je vode ka mestu koje joj pripada. Posle 42 godine provedene u klubu, Zvezda će ostati i dalje deo mog života" - stoji u saopštenju Dragana DŽajića.
Dragan DŽajić je 1998. godine postavljen za predsednika, a sa Crvenom zvezdom, kao tehnički direktor, postigao je najveće uspehe u istoriji, osvojivši Kup evropskih šampiona u Bariju 1991. godine i Interkontinentalni kup iste godine u Tokiju (nezvanična titula prvaka sveta). Za sve vreme u crveno-belom, kao igrač i fukcioner, podario je klubu iz LJutice Bogdana čak 34 trofeja, što je apsolutni rekord.
Krajem prošle godine, Skupština kluba produžila mu je predsednički mandat na još pet godina, koji je DŽajić prekinuo svojom ostavkom.


LIČNA KARTA
ROĐEN: 30. maja 1946. godine na Ubu.
IGRAČKA KARIJERA - od 8. juna 1963. do 29. juna 1975. godine i od 11. avgusta 1977. do 28. maja 1978. godine u Crvenoj zvezdi, a u međuvremenu igrao je za francusku Bastiju. U crveno-belom dresu odigrao je 587 utakmica i postigao 285 golova. Osvojio je pet titula, četiri Kupa i jedan Srednjeevropski kup.
TEHNIČKI DIREKTOR - od 1979. do 1998. godine. Osvojio je osam titula prvaka, sedam pehara Kupa, titulu šampiona Evrope i Interkontinentalni kup u Tokiju.
PREDSEDNIK - od 1998. godine i u tom periodu klub je osvojio još tri titule i četiri kupa, od čega dve duple krune.
Od ukupno osam duplih kruna u istoriji, Dragan DŽajić je učestvovao u osvajanju čak sedam.


PROMENE IZ TEMELJA
PREDSEDNIK Crvene zvezde Dragan DŽajić je podneo ostavku, a potpredsednik Milan Vujin zakazao Skupštinu kluba za 22. oktobar u 18.00 časova.
Da li je DŽajićeva ostavka neopoziva?
- Pričao sam sa Draganom i, nažalost, mislim da je ovo kraj. Da će legenda otići u legendu.
Šta ćete predložiti na Skupštini?
- Da DŽajić ostane. I nadam se da će navijači i svi prijatelji kluba uspeti da ga nagovore da odustane od ostavke. DŽajić je potreban Zvezdi. A svi mi smo bar toliko dužni legendi - kaže Vujin.
Ko će voditi klub ukoliko se DŽajić, što je malo verovatno, predomisli?
- Do daljnjeg, to je Upravni odbor.
U najavi je bila i promocija generalnog ili poslovnog direktora, pa sportskog direktora, kao i direktora Omladinske škole?
- To su, zacelo, prioritetni zadaci, ali sada smo u velikoj vremenskoj stisci - kao da se glasno preslišava potpredsednik Crvene zvezde. - Jer, o tim pitanjima smo se dogovarali, naravno da je DŽajić bio najvažniji šraf i u toj priči, ne znam koliko brzometno možemo da uradimo i taj deo posla. Vremena nema, iscurelo je, trebalo bi sada videti šta će biti na Skupštini...
Crvena zvezda sa DŽajićem i bez njega više nikada neće biti ista?
- To je problem, visok kao Himalaji, s kojim bi tek trebalo da se suočimo. Ali je jasno kao dan, ukoliko DŽajić ode, a ponoviću, čini mi se da je to čvrsto rešio, mnogo toga bi moralo da se menja. A ja sam, u tom slučaju, za korenite promene. U svim segmentima kluba - zaključio je potpredsednik našeg najtrofejnijeg kluba, Milan Vujin.

PREDSEDNIK FS SRBIJE I CRNE GORE DRAGAN STOJKOVIĆ
BEZ KOMENTARA!

PREDSEDNIKA FS Srbije i Crne Gore Dragana Stojkovića pronašli smo u Subotici, gde je gledao kvalifikacionu utakmicu za prvenstvo Evrope između kadeta Srbije i Crne Gore i Hrvatske.
Piksi nije bio raspoložen za razgovor na temu "ostavka Dragana DŽajića", pa je šturo prokomentarisao u jednoj jedinoj rečenici:
- Žao mi je, nemam komentar!
Na pitanje da prokomentariše glasine o tome da je glavni kandidat da zameni DŽajića, Piksi je odgovorio u sličnom stilu:
- O tom-potom...
G. B.