НА једној страни мреже је нови Дејвис куп, на другој - Светски екипни куп у тенису. Мада звуче исто, ради се о два такмичења која ИТФ и АТП покрећу на крају следеће сезоне и почетком 2020. Играчи би у размаку од само шест недеља имали два "мундијала", а Новак Ђоковић, попут већине асова из врха, фаворизује АТП надметање.

Српски тенисер је раније подржао нови формат Дејвис купа, сличан шампионатима у екипним спортовима. Али, проблем је у термину, јер се то мини светско првенство одржава после завршног турнира у Лондону, кад је сезона већ готова и већина момака лети на Малдиве.

Србија ће у фебруару играти квалификације у Узбекистану и готово извесно извадити визу за тениски "мундијал" у Мадриду крајем новембра.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ОСВЕТА ЧЕКИНАТУ: Ђоковићева шетња до четвртфинала Шангаја

- Датум новог Дејвис купа је веома лош, нарочито за најбоље играче. Ако бих морао да бирам између два такмичења, изабрао бих Светски екипни куп, јер је он под окриљем АТП - поручио је Ђоковић у Шангају.

Новак је био један од главних заговорника новог формата Дејвис купа, али је објаснио да нема никакве везе са Жераром Пикеом и компанијом "Космос" која је обезбедила наградни фонд од 20 милиона долара, већ да само жели боље термине за најјаче репрезентативно такмичење.

Ипак, то очигледно није постигнуто, а Александер Зверев је међу првима поручио да му не пада напамет да игра кад се сезона заврши.

- Видећете, нико из врха неће наступати у том Дејвис купу - нагласио је Немац.

Сумњу је изразио Федерер, али и Ђоковић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ЂОКОВИЋ ИМА ЈАСАН ПЛАН: Циљ - прво место до краја године!

- У овом тренутку не бих могао да потврдим учешће. Баш је конфузно то што имамо два светска купа у размаку од само шест недеља. Надам се да ће се још разговарати о томе. Најбоље би било да постоји једно такмичење, Супер светски куп или како год желите да га назовете, јер је то права ствар за наш спорт - истакао је Новак.

СУКОБ ИНТЕРЕСА АТП И ИТФ

СВЕТСКИ екипни куп је такмичење које се од 1978. до 2012. одржавало у Диселдорфу, а челници АТП су ове сезоне донели одлуку да се оно 2020. опет покрене у сарадњи са Тениском асоцијацијом Аустралије. Како АТП и ИТФ нису успели да се договоре око једног такмичења, репрезентацијама се сада нуде два.

Светска тениска федерација организоваће Дејвис куп по мундијалском формату у новембру, уз учешће 18 тимова. АТП планира Екипни куп у јануару у Аустралији, где би се 24 екипе бориле за наградни фонд од 14,5 милиона долара, али и АТП бодове.