ДИЛЕМА око играња за репрезентацију никада није постојала код Марка Симоновића, који је више пута доказао да је љубав према националном тиму за њега безгранична. Једини је играч који је у квалификацијама био на свих 12 мечева. Недавно је играо припремну утакмицу за Србију на Акрополис купу, у тренутку када му се родило друго дете. После шест година и две освојене медаље (сребро на СП 2014. и сребро на ОИ 2016) одлучио је да стави тачку на каријеру у дресу Србије.

- Одлуку сам донео још док су трајале квалификације - прича Симоновић за "Новости". - Мислим да је доста од мене. Дао сам колико сам могао. Можда сам могао више... Ко зна. Стварно је била част играти за Србију. Слушати химну, борити се са таквим момцима. Био сам ту шест година и сигурно да је тај период најлепши у мојој каријери. Уживање је било радити са свим тим људима.

Признаје Марко да није лако пропуштати велике породичне догађаје због кошарке.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: АБА: Симоновић водио Цедевиту Олимпију до победе против Меге

- То је један од разлога што сам рекао да је крај. Што се тиче физичке спремности, могао бих да одиграм још годину, две, али није фер. Треба да се прикључе млађи, а ја бих да се посветим породици.

За репрезентацију је дебитовао 2014. године када је Србија успела да освоји сребро на СП.

- То прво одличје ће остати као нешто најлепше. Отишли смо у тишини на првенство, а вратили се као прави победници. Тад је и почела узлазна путања и репрезентација се вратила на прави пут. Баш смо имали велику жељу, били еуфорични... Мада, сваки дан у националном тиму је за мене посебан. Па чак и те квалификације током којих смо играли са слабијим противницима, мање атрактивним екипама. Мени је било лепо.

Нажалост, није му се испунила жеља да се са медаљом око врата опрости од најдражег грба.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: И ХРВАТИ ЖЕЛЕ ТУРНИР ЗА ОИ: Срби имају јак лоби у ФИБА, али су били домаћини

- Тако се наместило. Један лош дан. Боже мој, шта да радимо - дубоко је уздахнуо Симоновић. - Две веома сличне утакмице за нас, против Шпаније и Аргентине. Нисмо се ни ми претплатили на медаље. Притом, Шпанија је изузетно квалитетна екипа, иако се није много причало пре шампионата о њима. Имају хемију, култ, годинама освајају медаље. И као репрезентација, а и њихови играчи појединачно у клубовима. Сви играју или у Барси, Реалу, или у НБА. Јасно је колико су квалитетни.

ЖЕЛИМО МЕЂУ ЧЕТИРИ

ОВЕ године се Марко вратио на регионалну сцену, јер је потписао двогодишњи уговор са Цедевита-Олимпијом.

- Имамо добру екипу, много потенцијала али и искуства. Верујем да ћемо тек око Нове године да играмо најбољу кошарку. Желимо да се "побијемо" за четири у АБА лиги. Кад је Еврокуп у питању надам се да ћемо проћи групу и ући у топ 16. Корак по корак. Осети се да смо неуиграни, почев од мене, који још не знам неке акције, принципе, па питам у ходу где да станем. Видећемо како ће се одвијати ситуација.