VIŠE od polovine stanovnika Tokija ne želi da se Olimpijske igre održe u njihovom gradu zbog straha od virusa korona. To je rezultat ankete među stanovnicima prestonice Japana, koje su sprovele medijske kuće Kyodo news i Tokyo MX. Ispitivanje je urađeno pošto su zdravstveni stručnjaci izneli mišljenje da ni jednogodišnje odlaganje Igara neće biti dovoljno.

Anketa pokazuje da se 51,7 odsto učesnika nada da će OI biti ponovo odložene ili otkazane, dok su ostali za najveću sportsku smotru sveta. Među ispitanicima, koji su bili protiv održavanja događaja nešto manje od pola je za to da se uopšte ne održi, dok su ostali za to da se ponovo održe. Od onih koji su rekli da bi želeli da se Igre održe naredne godine, više od 30 odsto bi pristalo da se događaj održi u nešto manjem formatu i bez publike.

Podsetimo, ovogodišnje OI su otkazane još u martu zbog globalne pandemije virusa korona i pomerene za 23. jul 2021. Japanske vlasti i MOK su takođe upozoravale da još jedno otkazivanje ne bi bilo moguće, kao i da su ove godine pretrpeli brojne finansijske udare.