Ekipe Formule 1 jednoglasne: Nećemo nove Pirelijeve gume!

Beta

10. 12. 2019. u 21:24

Екипе Формуле 1 једногласне: Нећемо нове Пирелијеве гуме!

Pireli gume Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Naučene lekcije biće neprocenjive za budući razvoj guma - navodi se u saopštenju Međunarodne automobilske federacije (FIA).
Ekipe Formule 1 jednoglasno su odbile gume koje je Pireli predložio za 2020. godinu.

Kako je preneo Bi-Bi-Si (BBC), italijanski proizvođač guma nadao se da će novi dizajn biti korak napred u planovima za uvođenje manje osetljivih guma, na kojima vozači mogu bolje da se trkaju u svojim bolidima.

Međutim, na testovima u Abu Dabiju prošle nedelje, ekipe su koristile ovogodišnje gume.

- Naučene lekcije biće neprocenjive za budući razvoj guma - navodi se u saopštenju Međunarodne automobilske federacije (FIA).

Pireli se za sada nije oglasio.

Odluka da se zadrže ovogodišnji modeli guma veliki je udarac za Pireli i Formulu 1, koji su želeli gume na kojima vozači mogu bolje da se trkaju, u odnosu na gume koje su korišćene u poslednjih nekoliko godina.

Udruženje vozača tražilo je izdržljivije gume, kako bi mogli kvalitetnije da se trkaju, nego što su do sada mogli u Pirelijevoj eri.

Pirelijeve gume koje se od 2011. godine koriste u Formuli 1 imaju tendenciju pregrevanja kada se jako koriste, što znači da vozači ne mogu duže vreme da voze uz protivnika. Zbog toga trkama dominira upravljanje gumama i ekipe koje su pravile najbolje strategije u većini slučajeva su pobeđivale.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije