Beograd bi uskoro mogao da postane regionalni centar za e-sport

Beta

sreda, 04. 04. 2018. u 16:41

Београд би ускоро могао да постане регионални центар за е-спорт

Ilustracija Foto: EPA/FRANK RUMPENHORST

Srbija je zemlja na koju smo se fokusirali, naročito iz razloga što je ovaj sport priznat od strane države * rekao je direktor kineske kompanije "Alisport" Fung
Glavni grad Srbije bi uskoro mogao da postane regionalni centar za elektronski sport - profesionalno takmičenje u igranju video-igara, najavljeno je danas.

- Srbija je zemlja na koju smo se fokusirali, naročito iz razloga što je "e-sport" priznat od strane države. To će nam omogućiti da bolje izgradimo 'ekosistem' "e-sport", uz pomoć zvaničnih institucija - rekao je direktor kineske kompanije "Alisport" Džejson Fung.

Delegacija "Srpskog esports saveza" boravila je u kineskom gradu Haikou gde je održano finale takmičenja "World electronic sport games" (WESG).

Razgovarali su o razvoju WESG u regionu, saradnji, kao i podršci u unapređenju razvoja sistema "e-sport" u Srbiji.

- Razgovori sa Srpskim "e-sport" savezom definitivno idu u pravom smeru i radujemo se što ćemo uskoro i ozvaničiti saradnju. Ove godine smo na našim WESG takmičenjima imali više 65.000 učesnika širom sveta, tako da sam izuzetno zadovoljan. Gradimo više mogućnosti za sve širom sveta da zajednički učestvuju u "e-sportu" - kazao je Fung.

- Srpski esports savez - zahvalio je vlasnicima kompanije što su prepoznali Srbiju kao partnera.

Generalni sekretar Dalibor Marinović rekao je da su Kinezi zadovoljni uslovima poslovanja u Srbiji.

- Troškovi nisu problem, pošto bi se pokrili kao što je to bilo u Grand finalu, a najveća prednost Beograda je u tome što se u radijusu od 500 km, nalaze svi glavni gradovi zemalja bivše Jugoslavije - rekao je Marinović.

On je istakao da je to razvojna šansa da Beograd postane regionalni centar "elektronskih sportova", ali u sadašnjoj fazi neophodna je i podrška države.

Po rečima Funga, želja je da "e-sport" postane tradicionalan i dostigne standard Olimpijskih igara. Cilj je da se sve zemlje uključe u "e-sport", a WESG će se sledeće godine proširiti na Evropu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije