Aktuelni svetski šampion u Formuli 1 ekipa Mercedes predstavila je danas bolid za predstojeću sezonu - W09, za koji se nada da će nastaviti dominaciju u šampionatu i osvojiti petu uzastopnu "duplu krunu".

Valteri Botas isprobao je bolid na britanskoj stazi u Silverstonu, a isto je nešto kasnije učinio i aktuelni svetski šampion Luis Hamilton.

PROČITAJTE JOŠ: FORMULA 1: Red Bul predstavio novi bolid

- Pokušali smo da ostanemo dosledni našoj filozofiji dizajna i da razvijemo ionako čvrstu osnovu - rekao je direktor Mercedesa Toto Volf, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

On je naveo da je ekipa pokušala da zadrži snagu i tempo koji ima kao najbrži bolid Formule 1, ali i da "ispegla" mane koje su ga učinile nekonkurentnim na određenim tipovima staza.

- Nadamo se da smo zadržali dobre karakteristike dive. Svi volimo dive, ali ponekad je teško razumeti je, a to je polje na kome smo najviše radili. Pokušavali smo da razumemo i sačuvamo brzinu bolida. Pošto su pravila ostala ista, na bolidu nema mnogo razlike. Najvidljivija promena je aerodinamika i koliko je zatvorena karoserija - dodao je Volf.

PROČITAJTE JOŠ: Rikardo oštetio novi bolid Red Bula

Volf je rekao da je Hamilton izuzetno motivisan za novu sezonu i da očekuje da će "za nekoliko nedelja" potpisati novi ugovor kojim će ostati u Mercedesu i posle ove sezone.