Bogdan pozvao Obradovića na kafanski razgovor, iskusni strateg mu poručio: Lako ti je sada sa mnom

Novosti online

subota, 04. 07. 2020. u 09:06

Богдан позвао Обрадовића на кафански разговор, искусни стратег му поручио: Лако ти је сада са мном

Bogdan Bogdanović i Željko Obradović foto: N. Paraušić

Sa mnom kafanski, a s ovim što ti je trener reprezentacije ozbiljno? Pa sa mnom je lako sada, ha, ha, ha - smejao se trofejni strateg na Bogdanovićevu najavu
Kamp Bogdana Bogdanovića, koji se prethodnih nekoliko godina održavao u ovo vreme na Kalamegdanu, ovog leta nije mogao da bude organizovan zbog situacije sa virusom korona.

Ipak, srpski reprezentativac je odlučio da teorijski deo održi putem Instagrama, gde razgovara sa kolegama i trenerima na razne teme. Posle braće Adetokunbo i Džedija Osmana, na redu su bili stručnjaci koji su uticali na Bogdana – Aleksandar Matović, Igor Kokoškov i Željko Obradović.

Posle srdačnih razgovora sa prvom dvojicom, dok se čekalo uključenje "Žoca", Bogdanović je svojoj sestri Bojani rekao "dobro, sa Željkom ćemo malo kafanski da popričamo".

Nedugo potom uključio se i Obradović i kroz smeh rekao: "Šta kažeš, sa mnom kafanski?"

Odmah su svi počeli da se smeju, a as Sakramenta je pitao "Čuo si to?" i uhvatio se za glavu, posle čega je Obradović nastavio da ga "muči".

"Sa mnom kafanski, a s ovim što ti je trener reprezentacije ozbiljno? Pa sa mnom je lako sada, ha, ha, ha", smejao se Obradović.

Kada su se "strasti smirile", Bogdanovići su razgovarali sa najtrofejnijim evropskim trenerom o viziji izgradnje tima, mladih igrača...

- Ja ne dozvoljavam da iko bude iznad ekipe. Igrači su drugo, neki od njih imaju pravu da budu naklonjeni sebi, to je logično. Kada počnu da pričaju na tajm-autu o košarci, to je muzika za moje uši, nema boljeg od toga. Mlad igrač zahteva mnogo pažnje, treba ga prepoznati. Naravno da je drugačiji način na koji se odnosiš prema mladom igraču. Ali, mladi igrači imaju oko sebe ljude koji ih savetuje, koji ne kažem da nisu dobronamerni, ali mora sam da shvati koga treba da sluša, što ne mora nužno da bude trener - rekao je Obradović.

Bojana je pitala da li ima drugačiji odnos prema zvezdama u odnosu na druge igrače, posle čega je Obradović počeo da se smeje.

- Šta su zvezde? Ja ne mogu da se setim toga, podseti me. Zvezde su navijačima, meni su svi igrači isti. Evo i tvoj brat zna, koji je igrao vrhunski i napravio je to što je napravio, ali svi oni imaju mane. Vrline znaju, ali moj posao je da im ponavljam mane. Istina boli i moraš biti direktan - rekao je Obradović, uz Bogdanovićevo dobacivanje "istina živa".

Trener je opisao i svoju filozofiju treninga i rada.

- Drago mi je da si počeo da igraš sa loptom mnogo više. Tebi, recimo, nije dovoljno jednom ili dvaput da kažem, jer treći obično zaboraviš, pa kada ti ponovim još jednom kažeš "šta je ovom, šta je navalio za mene". Najvažniji deo posla trenera jeste da stalno na treningu ispravljaš igrače. Ti znaš da ja ne gledam vaša lica, nego šta radite - rekao je Obradović.

Dvojac koji je sa Fenerbahčeom osvojio Evroligu dobro se poznaje, ali je Bojanu zanimalo i šta bi posavetovao mlade igrače koji tek počinju. Najtrofejniji i najbolji evropski trener svih vremena imao je spreman odgovor:

- Upornost i želja. Ako neko voli košarku, on je posvećen od jutra do uveče. Ja to svim igračima pričam. Ne znam ni jednom koga sam trenirao da je postao igrač samo na treninzima. Od kad se probudiš, samo misliš o košarci. Ima vremena za druge stvari, ali treba biti posvećen. Znaš i ti, Bogdane, koliko si individualnih treninga odradio, dok su tvoji vršnjaci radili neke druge stvari. Volite košarku i pokažite da volite košarku - rekao je Obradović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije