Miki Maus čeka NBA asove

Đ. SAMOILOVIĆ

nedelja, 31. 05. 2020. u 20:30

Мики Маус чека НБА асове
Najbolji igrači sveta očekuju eventualni nastavak sezone u "Dizni svetu". Tri hale i brojni smeštajni kapaciteti su idealna opcija za restart

UMESTO navijača, prvi "svedoci" nastavka NBA lige najverovatnije će biti Miki Maus, Pepeljuga i ostali likovi iz popularnih "Diznijevih" crtaća. To je poslednja reč iz najjače košarkaše lige sveta, budući da NBA pregovara sa kompanijom "Volt Dizni" da koristi njihove komplekse u magičnom svetu u Orlandu i restartuje sezonu koja je prekinuta 12. marta kada je pozitivan na virus korona bio Rudi Gober.

- NBA je u saradnji sa Nacionalnom asocijacijom košarkaških igrača (NBPA) uključena u razgovore sa kompanijom "Volt Dizni" o ponovnom pokretanju sezone u Diznijevom kompleksu na Floridi kao jedinstvenom mestu za utakmice, treninge i smeštaj. Naš prioritet i dalje su zdravlje i sigurnost svih uključenih. Sarađujemo sa stručnjacima za javno zdravlje i vladinim zvaničnicima na sveobuhvatnom setu smernica kako bismo obezbedili odgovarajuće medicinske protokole i zaštitne mere - rekao je nedavno Majk Bas, portparol NBA.

Razlozi zašto se uopšte gleda ka pravcu "Dizni sveta" na Floridi je što kompleks koji se prostire na prostoru od 90 hektara ispunjava sve uslove za NBA utakmice. Tri hale i nekolicina hotela u blizini sa 24.000 ležaja bili bi idealni u ovom trenutku da ugoste sve aktere. Same dvorane su kapaciteta od 5.000 mesta, ali o navijačima se i dalje ne razmišlja, budući da su SAD teško pogođene virusnom pandemijom.

DRAFT BROJNI američki mediji su preneli da je ovogodišnji NBA draft pomeren za 25. septembar. Lokacija će ostati ista - Bruklin, ali zbog virusne pandemije trenutno nije moguće održati takav događaj. Srpski predstavnici na ovogodišnjem draftu su Uroš Trifunović, Nikola Mišković, Filip Petrušev i Aleksej Pokuševski.

Međutim, postoji nekoliko prepreka na tom putu a prva je zabrinutost za zdravlje, i mnogo puta do sada je isticano da dok se ne preduzmu sve mere predostrožnosti, igrači neće istrčati na parket. S tim u vezi, procenjuje se da je neophodno 15.000 testova na virus korona kako bi celokupna NBA svita dobila dozvolu da se vrati regularnim aktivnostima. Pored toga, broj neophodnog osoblja trebalo bi da bude smanjen na 1.500 ljudi.

I dok je lokacija manje-više poznata, ostale su spekulacije oko datuma konačnog povratka. Adam Silver je na nedavnom sastanku sa vlasnicima klubova izneo predlog da se 31. jul zaokruži na kalendaru kao datum kada će najbolji košarkaši na svetu istrčati na parket, ali nije došlo do dogovora. Sporan je i format, ali ideja da se plej-of proširi sa 16 na 20 timova deluje kao najprihvatljivija od svih. U tom slučaju bi najuspešnijim timovima Istoka i Zapada bile pridodate četiri ekipe sa najboljim učinkom do prekida - Nju Orleans, Portland, Sakramento i San Antonio.

Međutim, različiti stavovi vlasnika i dalje koče nastavak, ali ono što može da ih natera da požure sa odlukom jeste ekonomski faktor, budući da NBA ligi preti gubitak od milijardu dolara ako Lebron Džejms i drugovi ne istrče ponovo na teren. Liga je ionako u sezonu ušla finansijski okrnjena zbog jednog "tvita" generalnom menadžera Hjustona Derila Morija, koji je komentarišući proteste u Hongkongu koštao NBA TV prenosa u Kini, koja je poslednjih godina postala veoma dominantno i pre svega isplativo tržište.

BRIGE ZBOG GREGA I DANTONIJA

NEDAVNA hospitalizacija Patrika Juinga (57) zbog zaraze koronom, bacila je svetlo i na trenere San Antonija i Hjustona, Grega Popovića (68) i Majka Dantonija (71). Budući da su stariji ljudi najugroženiji u trenutnoj pandemiji, postoji određena doza brige u NBA i za ova dva veterana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije