IMAO je priliku za deset godina u Megi, od toga osam kao šef stručnog štaba, da učestvuje u razvoju nekoliko NBA igrača, među kojima je najuspešniji Nikola Jokić. U biografiji velike zvezde Denvera zauvek će pisati ime Dejana Milojevića, trenera sa kojim je radio tri godine pred odlazak preko okeana. Na tu činjenicu mladi strateg će uvek biti ponosan, kao i na sve što je dosad uradio u trenerskom odelu.

- Možda kada se završi karijera Nikole Jokića, on bude naš najbolji igrač svih vremena. Mnogo mi je drago što sam radio sa takvim superstarom - priznaje Milojević u razgovoru za "Novosti". - Srećan sam što se dobro nosi sa slavom. Sa većinom igrača koji su otišli iz Mege se čujem, pa tako i sa njim.

PROČITAJTE JOŠ: Pomoć iz Sakramenta: Bogdanović, Bjelica, Vlade i Ana Divac šalju medicinsku pomoć Srbiji!

ISTI OSEĆAJ KAO DA IGRAMTRENER Mege je bio jedan od igrača koji su obeležili Jadransku ligu početkom ovog veka.
- Ima već 11 godina koliko ne igram i ne nedostaje mi. Ispunjava me trenerski posao, daje mi isti osećaj u telu kao kada sam bio košarkaš - kaže trostruki uzastopni MVP regionalnog takmičenja (2004, 2005, 2006). - Uzbuđenje prilikom pobede ili poraza je isto kao i onda. Sve me "radilo" na isti način. Nisam neki tip koji žali za bilo čim. Učim svakog dana, ispravljam greške, trudim se da napredujem. Čujem se sa drugim trenerima i uživam u pričama o košarci. Mega mi je mnogo dala, ali i ja sam njoj, takođe.

Rad sa talentovanim mladim igračima, kojima se prognoziraju visoki dometi, Milojeviću veoma prija.

- Lep je to posao, nije teško. Neko od njih postane vrhunski košarkaš, a neko ne. Svako ima šansu, ali ne uspeju svi da je iskoriste. U tom razvoju je pedagoški deo podjednako bitan kao i trenerski.

Iza Dejana je jedna teška sezona u ABA ligi, tokom koje su njegovi momci vodili veliku bitku za opstanak.

- Regionalno takmičenje nikad nije bilo jače, a mi smo u sezonu ušli veoma mladi. Izgubili smo neke utakmice na početku, tu nam je palo samopouzdanje. Kao i svake godine, drugi deo lige smo odigrali bolje, jer su mladi igrači napredovali. Rad krene da se isplaćuje i onda i partije budu znatno kvalitetnije. Ne znam kako će se takmičenje završiti, ono što smo mogli da uradimo na terenu, mi smo uradili. Postoje šanse da opet neko od igrača završi u NBA, tako da sam zadovoljan na kraju.

Kao nagrada za trud i rad, na adresu Dejana Milojevića stigao je poziv selektora Igora Kokoškova da zauzme mesto asistenta.

- Nije me iznenadilo, jer verujem u svoje kvalitete. Nisam se kolebao ni sekunde. Drago mi je što je izabrao mene i Vladu Jovanovića, koji je jedan od najboljih mladih trenera u Srbiji. Kokoškov je vrhunski čovek i stručnjak, zadovoljstvo je raditi sa njim. Na prvoj akciji smo imali malo vremena da bilo šta uradimo, zabeležili smo pobedu i poraz, ali je celokupan utisak odličan.

PROČITAJTE JOŠ: NBA liga razmatra nastavak sezone od plej-ofa: Jokić odmah protiv Hardena i Vestbruka?

S obzirom na to da ima već prilično dugačak staž u ekipi Mege, Milojević priznaje da je blizu odlaska na sledeću stanicu, koja je povezana sa karijerom njegovog sina.

- Trenutno igra u Beovuku i zadovoljan sam njegovim razvojem, kakav je košarkaš, a i kakav je čovek postao. Borben je kao i ja, ali igra potpuno na drugoj poziciji, bek je, pa ne mogu da kažem da imamo sličnosti. Dovoljno je dobar da obezbedi stipendiju na američkom koledžu, tako da je naša porodična želja da naredne godine svi odemo u SAD. Mislim da je za njega najbolje da završi tamo fakultet, a i nadam se da će moj sledeći korak biti NBA. Ipak, želje su jedno... Ne znam da li će se ostvariti, ali plan nam je otprilike takav - zaključio je Milojević.

PAMETANODMOR
VEĆINA igrača je nastavila da trenira i u novonastalim uslovima, a Dejan nam je pojasnio kako cela situacija izgleda iz trenerskog ugla.
- U izolaciji sam, gledam da budemo kod kuće, dok ovo ne prođe, i to je to. Trebalo bi pauzu da iskoristim da se odmorim, a i nešto pametno da radim. Čudan je život bez sporta. Ne pamtim kada sam imao ovoliko slobodnog vremena. Postao sam pre osam godina u Megi prvi trener, čak i između sezona nisam imao duže pauze, jer sam išao na Letnju ligu u Ameriku... Prijalo je prvih nekoliko dana, a sad već i ne.