Jedan od najboljih košarkaša svih vremena Kobi Brajant je tragično preminuo u helikopterskoj nesreći u Kaliforniji. Kako vreme odmiče tako se mnogi sadašnji i bivši igrači prisećaju priča o legendi Lejkersa.


Iman Šampert, čovek koji je osvojio titulu sa Klivlendom 2016. godine, se setio kako je izgledala utakmica u “Medison Skver Gardenu” dok je nosio dres Njujork Niksa.


- Čuvao sam Kobija u “Gardenu”, ne mogu da se setim koliko je tačno poena dao. Znam samo da sam mu ukrao nekoliko lopti. Već sam u glavi video razgovor sa bratom u kom mu objašnjavam kako sam Kobiju krao lopte, uzimao ih pre nego što šutne, kako sam prošao pored njega i zakucao. Pun sam samopouzdanja - počinje priču Šampert.


Tada je na red došlo poslednjih 12 minuta.


- Potpuna ludnica u dvorani, “Linsaniti” sa Džeremi Linom, sve se trese. Onda je počela četvrta četvrtina. Kobi tapše loptu i kaže mi “Momak, odigrao si odličan meč”. Zastao sam, pogledao na semafor, vidim da ima još da se igra. Čoveče, o čemu pričaš, ima još 12 minuta.


Ubrzo je saznao na šta je legendarni as Lejkersa mislio kada mu je to rekao.


- Sve vreme meča mu dobacujem, pucam od samopouzdanja, a pre te rečenice mi ni reč nije rekao. Onda je sve krenulo. Finte šuta, pogodak, pa je bacio loptu o tablu sebi, asistirao saigraču. Ostao sam u šoku. Pitao sam ga “Brate, na čemu si, do sad si igrao normalno”.


Nije Brajantu mnogo trebalo da u potpunosti izludi Nikse.


- Nastavio je da pogađa kao od šale. Nisam znao šta se dešava. Tada je u stilu Stefa Karija, pre nego što je Kari to radio, pogodio jedan šut skoro sa pola terena. Trener D'Entoni je tražio tajm-aut odmah posle toga i odmah me je pogledao. Rekao sam mu “Čoveče, čuvao sam prva dva poteza, ne treba ovo da pogađa” - pričao je Šampert, odmahnuo rukama i dodao da mu nije palo na pamet da u sledećem meču u Los Anđelesu bilo šta dobacuje Kobiju.