DA je svaki početak težak, uverili smo se na drugom koraku. Prvi u kvalifikacijama za Evrobasket 2021, na gostovanju u Finskoj, prošao je možda neočekivano glatko za tim koji je bio na okupu tri dana i tek se upoznao s novim selektorom Igorom Kokoškovom. Međutim, poraz od Gruzije pred našom publikom pokazao je da nema pokreta čarobnim štapićem kojim bi se preskočile stepenice u formiranju stabilne selekcije, bez obzira na to da li je čine najbolji igrači ili drugopozivci, kao što je slučaj u već čuvenim FIBA "prozorima".


- Ništa strašno se nije desilo, mnogo bitnija je bila utakmica sa Finskom - kaže Marko Simonović, jedan od veterana na prvom selektorskom spisku Kokoškova. - Malo neiskustva i želja da se pokažemo i dokažemo pred našom publikom možda su nas i blokirali u nekim situacijama. Pravili smo greške koje nisu uobičajene za nas, što je i posledica zamora, i fizičkog i mentalnog. Mislim da smo se prilično ispraznili u meču protiv Finske, jer su mnogi igrači prethodno nastupali u kupovima. Tek smo se okupili, upoznavali sa novim sistemom. Videla se velika energija, ima i kvaliteta, što je najbitnije. A greške će s vremenom biti otklonjene.


PROČITAJTE JOŠ: Senzacija u Pioniru: Neočekivan poraz Srbije, Gruzija razočarala Kokoškova

LEPO ISKUSTVO SA IGOROM ŠEST dana druženja novog selektora Igora Kokoškova i reprezentativaca za mečeve sa Finskom i Gruzijom. O utiscima govori Novica Veličković, drugi najstariji igrač u ovoj selekciji Srbije. - Veoma pozitivno, ovo je novo iskustvo i za mene koji sam već u nekim godinama. Zaista prijatno iskustvo, ne samo kada je reč o Igoru, već mislim na sve ljude u okruženju igrača.


O tremi momaka koji retko imaju priliku da se podiče dresom najbolje selekcije govorio je i Kokoškov u odgovoru na pitanje o akciji za produžetak ili pobedu u meču sa Gruzijom, završenoj podbačajem Radeta Zagorca. "Malo su mu se noge odsekle, osećao se psihološki pritisak uoči nastupa pred našom publikom", objasnio je Igor.


Između iracionalnog uzdizanja u nebesa selektora i igrača posle pobede u Finskoj i još iracionalnijeg njihovog provlačenja po blatu posle poraza od Gruzije smeštene su objektivne okolnosti. U opisanim okolnostima novog početka, Srbija je igrala protiv odavno konstruisanog tima, sa selektorom koji već pet godina implementira svoju filozofiju.


- Jedna dobra opomena - smatra Novica Veličković, koji je bio deo reprezentacije posle skoro deset godina. - Danas definitivno svi igraju košarku, nema tima koji ne može da ti napravi probleme ili da te dobije. Ova naša selekcija je nova, sa novim trenerom. Sigurno nije prijatno izgubiti kod kuće od protivnika za kojeg su svi očekivali da ćemo ga pobediti. Moramo da budemo pametni i da pozitivno gledamo napred. Nezgodno je, sledeće utakmice igraju se tek u novembru. Treba dati podršku momcima kroz cele kvalifikacije, jer mislim da to zaslužuju. Ovo sa Gruzijom bio je jedan loš dan.


PROČITAJTE JOŠ: Kokoškov posle poraza na svom debiju u Beogradu: Igrači igraju, trener gubi


Pozitivno je razotkrivanje potencijala momaka koji su godinama izvan domašaja glavnih klupskih reflektora. Jedan od njih je 25-godišnji Čačanin Aleksa Avramović, igrač Estudijantesa na pozajmici iz Unikahe, koji je protiv Gruzije postigao 27 poena, uz samo tri promašaja iz igre.


- Ne bih to posmatrao individualno, mislim da je trebalo da iskoristimo podršku publike i pozitivan naboj iz utakmice sa Finskom. Dobro smo počeli, brzo napravili osetnu razliku. Kasnije su se oni vratili, Šermadini i, posebno, Mekfaden pogodili neke teške šuteve. Dugo igraju zajedno, nedostaje im samo Šengelija, tako da im nije bio problem da se uigraju. Neću da tražim izgovore, samo kažem da smo tačno znali šta nas očekuje.Foto: N. Paraušić
FIBA "prozori" nisu novitet za Avramovića, bio je učesnik i kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Kini.


- Svako ko dođe da igra za reprezentaciju vratiće se u klub kao bolji igrač, to je neki drugi nivo košarke. Svakako da ima tenzije, pozitivne treme, ali to je nešto što sanjaš celog života. Svi smo maštali o nacionalnom dresu kada smo počinjali da igramo košarku.


Drugi kvalifikacioni "prozor" otvara se u 27. novembra utakmicom u Švajcarskoj, a tri dana kasnije u goste nam dolazi Finska. Pre toga, naredna akcija je predolimpijski turnir u "Štark areni" od 23. do 28. juna, sa kojeg samo pobednik vadi vizu za Tokio. Verovatno sa najboljim igračima iz NBA i Evrolige, možda i sa nekima koji će "iskočiti" kroz FIBA "prozore".Foto: N. Paraušić
PROPOZICIJE

*Češka, Gruzija, Nemačka i Italija imaju direktan plasman kao domaćini EP 2021. Plasman obezbeđuju po tri najbolje selekcije iz grupa u kojima nisu domaćini (A, D, F i H), odnosno po dve iz grupa u kojima su domaćini (B, C, E i G). To znači po dve najbolje ne računajući domaćine. Od 32 tima u kvalifikacijama, na EP će učestvovati 24.


NISAM SE POKAJAO

MARKO Simonović je objavio odlazak u reprezentativnu penziju posle SP u Kini, ali nije mogao da odbije poziv Igora Kokoškova.

- Uživao sam u radu sa ovim momcima i novim selektorom, nisam se pokajao što sam se vratio u reprezentaciju. Lepo je biti deo ove ekipe, svima želim sreću u nastavku sezone, videćemo šta ćemo i kako ćemo za leto.Foto: N. Paraušić
RADULjA U "KLUBU 100"

PRE početka utakmice Srbije i Gruzije u hali "Aleksandar Nikolić", predsednik KSS Predrag Danilović uručio je uramljen dres kapitenu Miroslavu Raduljici za 100 nastupa u dresu Srbije. Raduljica je jubilarni meč odigrao na Svetskom prvenstvu u Kini protiv Angole.