OD danas su na snazi opuštenije mere o zabrani okupljanja na javnim mestima zbog epidemije virusa korona. To ujedno znači da je dozvoljeno da se na sportskim događajima na otvorenom, odnosno na stadionima širom Srbije, okuplja i više od predviđenih 1.000 ljudi na tribinama.


Prema najnovijoj odluci Ministarstva zdravlja, na stadionima će moći da se okuplja i više od ovog broja ljudi, a sve je objašnjeno u Tački 2 Zabrane okupljanja na javnim mestima. u njoj doslovce piše:


- Zabranjuju se javna okupljanja na celoj teritoriji Republike Srbije na javnim mestima na otvorenom prostoru, kada se na njemu istovremeno okuplja više od 1.000 lica. Izuzeto od stava 1. ove tačke, sportskim takmičenjima može prisustvovati i veći broj lica, s tim da rastojanje između prisutnih lica iznosi najmanje jedan metar. Na ulazu za publiku prilikom sportskog događaja mora biti istaknuto obaveštenje o maksimalnom broju lica koja mogu da prisustvuju događaju.


Striktno tumačenje ove mere je odmah iskoristila Crvena zvezda, koja je na meč 28. kola sa Radnikom, sledeće subote, 6. juna, na stadion "Rajko Mitić" pozvala 24.500 ljudi, što je praktično polovina kapaciteta.


- Crvena zvezda i ovom prilikom moli publiku da poštuje sve mere i propise Vlade Srbije. Proslava 31. titule, kao i 75. rođendana kluba će biti u poslednjem kolu, na meču protiv Proletera, kada se nadamo da će biti dozvoljeno da "Marakana" bude punija od onog što nas očekuje u meču protiv Radnika - poručili su juče crveno-beli.

Inače, najavljeno je da će ova utakmica imati i humanitarni karakter, jer će prihod od prodatih ulaznica po ceni od 75 dinara biti uplaćen Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj i manastiru Cerenska reka na Kosovu i Metohiji.