Psiholog mi je rekao da se zatvorim u pećinu, priznanje trenera koji je Engleskoj doneo najteži poraz u istoriji

Novosti online

ponedeljak, 25. 05. 2020. u 11:00

Психолог ми је рекао да се затворим у пећину, признање тренера који је Енглеској донео најтежи пораз у историји

Stivv Meklaren foto: EPA

Ta utakmica me gotovo ubila, ali sam uspeo da preživim, seća se Stiv Meklaren poraza na Vembliju
Bivši selektor reprezentacije Engleske Steve Meklaren setio se šokantnog poraza od Hrvatske na "Vembliju", pred 90.000 gledalaca, u posljednjem kolu kvalifikacija za Euro 2008. godine kada je njegov tim ostao bez plasmana na prvenstvo. To je za Engleze u to vreme bilo nezamislivo, a fudbalski trener je morao da ide kod psihologa.

Ovaj poraz obeležio je karijeru Meklarena da će ga pamtiti do kraja života i o njemu će se zauvek pričati kao o jednom od većih neuspeha nacionalnog tima. 

"Ta utakmica me gotovo ubila, ali sam uspeo da preživim. To je sigurno najteži trenutak moje karijere, ali sve se događa s razlogom i puno sam naučio iz te situacije. Sećam se da sam posle te utakmice pitao psihologa kako da sve to prevaziđem u jednom komadu. Nije mi bilo lako da izađem iz kuće i idem među ljude. Bilo mi je teško da izađem i iz spavaće sobe. Psiholog mi je tada rekao da odem u pećinu, da budem tamo sam od sedam do deset dana, zapišem svoja iskustva i zatvorim tu knjigu. Rekao mi je da sve ono što sam naučio, dobro ili loše, postoje dio prošlosti i da moram da nastavim sa trenerskim poslom. Tako sam i uradio", ispričao je Meklaren, trener koga su engleski mediji nakon tog poraza nazvali "budala s kišobranom".

Meklaren je posle te utakmice dobio otkaz iz reprezentacije, a posljednji klub u karijeri bio mu je londonski KuPR u sezoni 2018/2019.