Šurbatović objasnio odluku FSS-a: Nova pravila da bismo sprečili prodaju mesta

N. I.

sreda, 13. 05. 2020. u 11:13

Шурбатовић објаснио одлуку ФСС-а: Нова правила да бисмо спречили продају места

Jovan Šurbatović Foto: N. Paraušić

Generalni sekretar Fudbalskog saveza Srbije (FSS) Jovan Šurbatović kaže da je finansijski kriterijum prilikom eventualne popune mesta u Superligi i Prvoj ligi uzet u obzir da bi se sprečila "prodaja"

NEDAVNA odluka Odbora za hitna pitanja FSS o načinu popunjavanja slobodnih mesta u svim fudbalskim ligama izazvala je dosta polemika. Jedno od tumačenja da će mesta moći da se kupuju na javno raspisanim ponudama i još neke dileme, danas je razjasnio generalni sekretar FSS Jovan Šurbatović. Pojašnjeno je da je odluka donesena isključivo radi nelegalnog trgovanja mestima, pre svega u nižim ligama, koje je bilo uočeno u poslednjih nekoliko godina.


- Pre svega, hteo bih da naglasim da se ovaj model primenjuje u slučaju da neki klub, iz bilo kog razloga, odustane od takmičenja. Mera se apsolutno ne odnosi na klubove koji su rezultatima na terenu obezbedili plasman u viši rang i ne remeti postojeći sistem takmičenja, već sprečava "prodaju" mesta u ligama, motivisanu ličnim interesima pojedinaca - jasan je Šurbatović.


Očigledno je da FSS ovom odlukom, koja je tek sada pojašnjena sprečava praksu koja je očigledno bila uobičajena kod klubova u nižim rangovima.


- Već dugi niz godina svedoci smo da postoji kupoprodaja statusa, a ona je posebno izražena u nižim ligama. Gašeni su klubovi sa višedecenijskom tradicijom, a osnivani novi "instant klubovi". Locirali smo problem koji je pretio da eskalira i odlučili da primenimo sistemsko rešenje koje je poznato u evropskoj praksi. Nismo izmislili ništa novo, već samo primenili "španski model" koji se pokazao kao dobar - dodaje Šurbatović.


Prvi operativac FSS navodi i zbog čega je odluka doneta pre nekoliko dana na Odboru za hitna pitanja.


- Efekti ove odluke su višestruki. Najpre, na ovaj način destimulišemo neleganu trgovinu takmičarskim statusom klubova. U isto vreme, obezbeđujemo da na upražnjena mesta, ukoliko ih bude, dolaze klubovi koji imaju sredstava da finansiraju troškove takmičenja. I što je najvažnije, novac će ići u legalne tokove, odnosno u fondove za razvoj fudbala, a ne u sivu zonu i privatne džepove - kaže Šurbatović.


Dakle, prema objašnjenju, suština je da ovaj model sprečava nefudbalske transakcije, a stimuliše klubove koji posluju i funkcionišu na zdravim osnovama da napreduju u viši rang.


- Tačno tako! Dolazi vreme visoke profesionalizacije klubova Super i Prve lige Srbije. Iz godine u godinu se pooštravaju zahtevi za licenciranje, a iskreno se nadam da smo blizu i privatizacije profesionalnih fudbalskih klubova po modelu dobrovoljne vlasničke transformacije na kojoj Savez aktivno u saradnji sa klubovima i Zajednicom Superlige i Prve lige Srbije - zaključuje Šurbatović.


PIKEOV SLUČAJ

JEDAN od poznatijih primera modela "kupovine" upražnjenih mesta je fudbalski klub Andora, osnovan 1942. godine, iz sela Enkamp, koji je defanzivac Barselone Đerar Pike kupio pre nekoliko godina i plaćanjem mesta ga doveo iz petog u treći rang takmičenja španskog prvenstva. Na stadionu koji ima 350 mesta, u proseku je bilo po 20 gledalaca, a od trenutka kada je Pike kupio klub, mečeve sa tribina i obližnjeg kolovoza, iznad stadiončića prati "čak" 500 navijača.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Jovan Melic

13.05.2020. 11:29

Majkumu pa dali moze jednom kad procitas nesto a ti da kazes svaka cast.