Antićevih pet fudbalskih otkrića u istoriji Atletika, Barselone i Real Madrida

Novosti online

07. 04. 2020. u 11:53

Антићевих пет фудбалских открића у историји Атлетика, Барселоне и Реал Мадрида

Fernando Hierro foto: EPA

Srpski trener je bio fudbalski vizionar, kome su na karijerama zahvalni mnogi igrači
Radomir Antić je bio fudbalski vizionar svog vremena i to ga je vodilo do trenerskih mesta u tri španska velikana: Atletika, Barselone i Real Madrida. I jedini je na svetu sa takvim podacima u biografiji.

U svakom od ovih klubova ostavio je svog traga. Ne samo da je igrače učio taktici, nego im je prenosio način razumevanja fudbala i života. Pored takve posvećenosti Antić je otkrivao i brusio talente, kao što je donosio rezultate i titule.

Po proceni španske "Marke" najveće promene uneo je u karijere petorice fudbalera.

Milinko Pantić je u Atletiko Madridu bio veliko otkriće Radomira Antića. Stigao je u tim leta 1995. kao potpuna nepoznanica. Klub je za njega tada platio 75 miliona pezeta (450.000 evra) ... Trener je verovao u njega i, na kraju, Pantić je postao glavna karika u osvajanju duple krune. Sa Milinkom Antić je postavio igru i strategiju kao ni sa kim drugim. Mnogi navijači Atletika se i dalje sećaju kako je sredinom devedesetih igrao njihov šampion.


Još jedno od otkrića koje je Antić stavio „u vatru“ bio je Molina, golman Atletiko Madrida. Nepoznati čuvar mreže je iskoristio priliku i odličnom kontrolom lopte nogama davao kiseonik celom timu, a sve te važne sposobnosti je Radomir u njemu prepoznao. Golman je iskoristio dobru kontrolu lopte nogama, kako bi dao kiseonik svom timu i igrao u položaju do tada gotovo nepoznatom golmanima.

Hoze Luis Perez Kaminero bio je, dve sezone, igrač Ateltiko Madrida kada je Antić preuzeo tim. I te treće godine je eksplodirao na terenu. Te sezone je odigrao 37 utakmica i postigao devet golova, a već sledeće (1996/1997) na 30 mečeva je 14 puta tresao mrežu protivnika.

Ostavio je srpski trener svoj pečat i u Real Madridu. Fernandu Jeru promenio poziciju sa štopera na zadnjeg veznog, koji je sezonu 1991/1992 završio sa 21 golom i bio drugi strelac Lige. Iste te godine je Real otpustio Antića, uprkos tome što je imao ekipu koju je doveo do vrha tabele. Na dan kada je Mister otišao, ekipa je bila prva sa 31 bodom, ispred Barselone koja je imala 28.

Početak 21. veka Antića je doveo u Barselonu. Te 2003. kada je srpski trener seo na klubu sa „Kamp noua“ u ekipu je došao i Ćavi Hernandez. Radomir ga je ubrzo učinio jednim od najkorisnijih fudbalera Barselone. Istovremeno, Antić je prepoznao kvalitete, promenio mu poziciju, unapredio njegovu igru i napravio od njega jednog od najboljih veznjaka na svetu. I fudbaler je sam priznao da je Antić prvi trener koji mu je dao da igra na sredini terena: „Tražio je da budem korisniji, da dam poslednji pas“.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije