AKO je nešto obeležilo proteklih deset godina u fudbalu, onda je to rivalstvo Lea Mesija i Kristijana Ronalda. Rušili su mnoge rekorde, lestvicu postavljali na neviđene visine i podstrekivali jedan drugog da budu još bolji. Da su njih dvojica najbolji fudbaleri prethodne decenije možda čak i svih vremena, znaju i ptice na grani, a statistika toj činjenici daje samo dodatnu potvrdu, ali i malu prednost Mesiju kada je u pitanju period od 2010. do 2020.


Od početka decenije pa sve do danas, glavna vedeta Barselone je na proseku od gola po utakmici (521 meč, 522 pogotka), uz to je i najbolji asistent dekade sa 205 uspešnih dodavanja, a na sve ima i da doda 26 trofeja pored svog imena. Pet "Zlatnih lopti" u odnosu na četiri Ronaldove u tom periodu stavljaju tas na stranu omalenog čarobnjaka iz Rosarija, koji takođe vodi glavnu reč kada su u pitanju titule u domaćem prvenstvu (7:3 za Mesija).


UTAJA POREZA I NAVODNO SILOVANjE NISU samo na terenu Mesi i Ronaldo bili u prvom planu, već i van njega, budući da su obojica imali probleme sa zakonom. Mesi je dva puta otpuživan za utaju poreza, čak je i osuđen zajedno sa ocem, ali je izbegao zatvorsku kaznu zahvaljujući dogovoru sa nadležnim organima. Sa druge strane, Ronaldo je takođe imao finansijske optužbe, kao i one za silovanje, ali su one naknadno odbačene.

Portugalčeva statistika je nešto "slabija", ako se uopšte može upotrebiti takva reč za nekog ko je na 489 utakmica 477 puta tresao mrežu protivničkih golmana i osvojio četiri Lige šampiona, od toga tri uzastopno. Takođe, Ronaldo ima i ono što Mesi najviše priželjkuje - titulu sa reprezentacijom. Evropsko prvenstvo 2016. verovatno ima najveću težinu u njegovom kabinetu sa trofejima, što je i sam isticao nekoliko puta, dok je sa selekcijom Portugalije takođe slavio u grupi A Lige nacija.


Pojedinačno, Mesijevu 2012. teško da će u skorije vreme ponoviti neki igrač, budući da je za 12 meseci na 69 utakmica 91 put bio strelac, uključujući nastupe za Argentinu i Barselonu. Na drugoj strani, najberićetnije za Ronalda bilo je 2013. sa 59 golova i titulom u Ligi šampiona.


Gotovo čitavu deceniju su se takmičili u "Primeri", Klasiko je imao poseban šmek sa njima dvojicom, ali Ronaldov odlazak u Juventus je sve to "pokvario". Međutim, iako ne igraju često jedan protiv drugog, ostaje nada svih koji vole fudbal, bez obzira ko im je bliži srcu od njih dvojice, da će im se bar još neki put fudbalski putevi ukrstiti.


* MESI

Titule 26

Golovi 522

Asistencije 205

Zlatne lopte 5


* RONALDO

Titule 20

Golovi 477

Asistencije 140

Zlatne lopte 4