IZGLEDA da nema potrebe da bogataši sami formiraju fudbalsku superligu, jer je već praktično imaju. U osmini finala Lige šampiona, prvi put u istoriji, igraće samo klubovi iz pet najjačih zemalja, Engleske, Španije (po četiri), Nemačke, Italije (po tri) i Francuske (dva). Zapad ide napred, a istoku je postavljen znak stop, tako da će žreb u ponedeljak u Nionu (12.00), biti geografski sužen kao nikada ranije.

Ukupno je 16 od 55 članica UEFA bilo zastupljeno u grupnoj fazi, ali posle čistilišta se sve svelo na "lige petice", iz kojih su došli osvajači trofeja u proteklih 15 sezona. Poslednji prvak van tog društva bio je Porto 2004. A od 11 nekadašnjih šampiona, preživelo je sedam: Real, Barsa, branilac krune Liverpul, Čelsi, Bajern, Borusija i Juventus. Nastup su završili Inter, Ajaks, Benfika i Zvezda.

Ranije je znalo da se desi da drugi šešir bude jak skoro kao prvi, ali sada nije takav slučaj. Među nosioce su zalutali samo Lajpcig i Valensija, dok snaga preostalih povlašćenih uteruje strah u kosti rivalima. Tako smatra i kladionica "Vilijem Hil", koja ih je postavila na prvih šest mesta liste favorita za titulu: Siti 3,75, Liverpul 5,00, Barsa 7,00, PSŽ 8,00, Bajern 9,00 Juve 13,00.
SPEC.SA 308 golova (3,21 po meču), grupna faza LŠ 2019/2020. je najefikasnija u istoriji, a stari rekord je bio postavljen 2017/2018. - 306 pogodaka.

Iz drugog ćupa najveća pretnja je Real, a niko se neće obradovati ni ukoliko dobije Atletiko, Čelsi ili Totenhem. Napoli i Dortmund su neka sredina, dok bi povlašćeni sa velikom radošću prihvatili spajanje sa Lionom ili debitantom Atalantom.

- Nosioci će sigurno želeti da nas izbegnu, jer smo među najjačima u drugom šeširu - izjavio je menadžer Totenhema, Žoze Murinjo, koji je bio prvak Evrope sa Portom i Interom. - Do februara, kada bude osmina finala, upoznaću bolje moje igrače i bićemo još spremniji.

A ko će na koga, biće određeno magičnom igrom kuglica, koja bi mogla da donese derbije kao što su: Liverpul - Real, Barselona - Totenhem, Bajern - Čelsi...

U IGRI OSTALA TROJICA NAŠIH
SAMO još trojica srpskih fudbalera su ostala u LŠ, posle ispadanja Ajaksa (Dušan Tadić), Zenita (Branislava Ivanovića), Benfike (Ljubomir Fejsa)... Sa Realom pohod nastavlja Luka Jović, prošao je i Nikola Maksimović iz Napolija, kao i Ivan Šaponjić, koji je bio registrovan za jesenji deo.

POVLAŠĆENI POBEDNICI GRUPA
POBEDNICI grupa biće povlašćeni prilikom žreba za osminu finala, jer ne mogu međusobno da se sastanu, a i revanše će igrati kod kuće. Prema pravilima, nisu mogući susreti ekipa koje su bile zajedno u grupi, kao i onih iz iste zemlje. Prvi mečevi su 18, 19, 25. i 26. februara, a drugi 10, 11, 17. i 18. marta.

PRVI ŠEŠIR
PSŽ (grupa A)
Bajern (grupa B)
M. siti (grupa C)
Juventus (grupa D)
Liverpul (grupa E)
Barselona (grupa F)
Lajpcig (grupa G)
Valensija (grupa H)

DRUGI ŠEŠIR
Real (grupa A)
Totenhem (grupa B)
Atalanta (grupa C)
Atletiko (grupa D)
Napoli (grupa E)
Borusija D. (grupa F)
Lion (grupa G)
Čelsi (grupa H)