CRVENA zvezda je prišila na grb i treću zvezdicu, jer je Skupština FS Srbije na redovnom zasedanju sa 44 glasa "za", šest "protiv", 10 uzdržanih i pet koji nisu glasali od 65 prisutnih, dodelila klubu iz Ljutice Bogdana titulu prvaka Srbije iz 1945/46. godine, što je 30. po redu u trofejnoj sali.


Ishod glasanja devete tačke dnevnog reda znao se već posle preporuke Komisije za pravna pitanja FSS koja je procenila da "Zvezda ima osnova za prisvajanje titule", bez obzira na to što je potpredsednik Partizana Vladimir Vuletić govorio da je to "pravni skandal i silovanje istorije", jer je po papirima to bio samo "kvalifikacioni turnir za državno prvenstvo".


REKORD U KASI FS Srbije je imao najbolju poslovnu godinu u istoriji, pohvalio se generalni sekretar Jovan Šurbatović, ističući da je prihod u 2018. godini iznosio rekordnih 3.004.541.828,42 dinara (25,3 milioona evra)! To je 42 odsto više od planiranog, a oduzimajući rashod zarada je 843.348.228,83 dinara ili oko 7,1 milion evra koji su prebačeni u fond rezervi, a namenjeni su kupovini zgrade za Kuću fudbala. Budžet za 2019. godinu je nešto manji od 16 miliona evra.


Pročitajte još: VULETIĆ PRED SKUPŠTINU FSS: Titula bez argumenata


Očekivalo se možda da će se neko iz Partizana obratiti sa govornice, ali niko se nije javio kad je predsednik Saveza Slaviša Kokeza otvorio raspravu. Kad se podiglo 44 zelenih kartona "za" bilo je sve jasno, pogotovo kad su Slaviša Kokeza i delegati iz redova FSS (njih 10) bili uzdržani. Crveni karton, ali ne i predaju podigli su Tomislav Karadžić, Nenad Bjeković, Miloš Vazura, Savo Milošević, Vladimir Ćilas i Nebojša Mitrović.


- Stojim iza onoga što je naš pravni tim rekao, branićemo naš stav. Odluka je brzopleto doneta pa ćemo se obratiti Ustavnom sudu - rekao je direktor Partizana Miloš Vazura.


Nenad Bjeković je dodao "da nema komentar na sve što je viđeno", a zanimljiv razgovor vodili su Tomislav Karadžić i generalni direktor crveno-belih Zvezdan Terzić. Osmehujući se, Tole je u svom stilu bockao Terzića: "Vreme je, moj Terza, najbolji sudija. Videćeš to već, a i znaš". Nije se dao direktor Zvezde pa je uzvratio "Ti se šališ, Tole". Međutim, Karadžić se predomislio za davanje izjave, za "Novosti".


- Rekao bih mnogo toga, ali ipak ću ćutati - izvinio se Karadžić.

Zvezdina strana je, naravno, slavila. Stanislav Karasi je čak na Skupštinu došao sa novom značkom kluba na kojoj su tri zvezdice.


Pročitajte još PRAVNA KOMISIJA FSS DALA PREPORUKU SKUPŠTINI ZA ODLUKU: Zvezdi titula iz 1946!


Zvezdan Terzić je primao čestitke.


- Ponosan sam što smo uspeli da ozvaničimo titulu koju je Crvena zvezda osvojila apsolutno regularno, na terenu. Ponosan sam zbog svih igrača tog prvog Zvezdinog tima koji su dobili priznanje, zaslužuju da budu prva Zvezdina generacija šampiona. Skupština FSS je uvažila činjenično stanje i drago nam je zbog toga. Ovo je u svakom smislu bila istorijska sezona za naš klub, a priznavanje ove titule je u najboljem smislu reči šlag na tortu. Imamo puno razloga da slavimo u nedelju na poslednjem meču sezone - rekao je generalni direktor Crvene zvezde Zvezdan Terzić po završetku zasedanja.


Crveno-beli su ispisali novu stranicu istorije, postali su klub koji je u jednoj godini osvojio dve titule: onu iz 1945/46. i ovu iz 2018/19. Partizan se neće pomiriti sa ovom odlukom, jednom su uspeli da vrate trofej preko Suda udruženog rada 1986/87, sada će probati preko Ustavnog suda da ponište odluku Skupštine FSS. Argumentovano ili ne, videćemo...

ZA NAMEŠTANjE I IZBACIVANjE IZ LIGE
SKUPŠTINA FS Srbije donela je niz odluka, a jedna veoma značajna promena odnosi se na član 83 disciplinskog pravilnika a vezan je za nameštanje utakmica.
Na prvu infioramciju koja stigne iz UEFA za sumnju u namešten meč klub se kažnjava od milion do 10 miliona dinara novčane kazne, a za drugu informaciju iste sadržine klubu preti kazna oduzimanja od tri do 12 bodova ili izbacivanje najmanje u jedan rang niže takmičenja od onog u kojem je bio za vreme prijave iz UEFA. Ovo praktično znači da ako mečevi jednog kluba dva puta budu označeni od UEFA kao sumnjivi on može da bude izbačen iz lige.