Stevanović: Stariji se ne ljute kad ih driblam; Pavlović: Nije mi strano da bijem, uvek to radim

M.BLAŽIĆ

30. 01. 2019. u 21:32

Filip Stevanović i Strahinja Pavlović zajedno imaju osam godina manje od kapitena Saše Ilića, ali u njihovom razmišljanju i priči se ne može prepoznati ni mladalački bunt, ni nezrelost svojstvena njihovim godinama

Стевановић: Старији се не љуте кад их дриблам; Павловић: Није ми страно да бијем, увек то радим

Strahinja Pavlović i Filip Stevanović Foto M. B

OD SPECIJALNOG IZVEŠTAČA"NOVOSTI": BELEK

DECA u svetu odraslih. Slika koja više nije neuobičajena kada je u pitanju igrački kadar Partizana. Svetozar Marković (18) i Armin Đerlek (18) u Beleku ovih dana četvrti put prolaze "dril" sa najjačim timom, Zlatan Šehović (18) je drugi put u odabranom društvu, dok su Filip Stevanović (16) i Strahinja Pavlović (17) ove zime prvi put dobili šansu da rade sa fudbalerima koji su im tokom odrastanja predstavljali idole. I rešeni su: biće veliki i u svetu velikih.

Stevanović i Pavlović zajedno imaju osam godina manje od kapitena Saše Ilića, ali u njihovom razmišljanju i priči se ne može prepoznati ni mladalački bunt, ni nezrelost svojstvena njihovim godinama, već želja i rešenost da najpre postanu standardni prvotimci i da kasnije uzlete ka ozbiljnim visinama.

- Živeo sam u Arilju do pre godinu dana. Trenirao sam u školici fudbala i sa porodicom sam došao u Beograd. Složili smo se da je posle osmog razreda najbolje da dođem u Partizan, jer je u pitanju veliki grad, kako me ne bi ponelo društvo i slično - iskren je Filip Stevanović, treći najmlađi debitant u istoriji kluba iz Humske.

ISHRANA PO NOVAKU O TOME koliko je Filip Stevanović fokusiran na život fudbalskog profesionalca, svedoči i način ishrane po uzoru na najboljeg tenisera planete. - Sviđa mi se način života Novaka Đokovića. Neki misle da je rano, ali ja imam neke visoke ciljeve, tako da sam već počeo tako da se hranim - objašnjava Filip.

Prvi treninzi u Beleku pokazali su svima koji do sada nisu imali prilike da vide na delu Stevanovića da nadimak Piksi, koji pojedinci koriste u komunikaciji s njim, nije slučajan.

- Igrao sam krilo i polušpica. Mogu da kažem da je nešto u mojoj igri urođeno, ali većinom je rad. Treniram driblinge dodatno svakodnevno. Stariji se ne ljute kada ih driblam na treninzima, svi su mi poželeli dobrodošlicu i veoma su srdačni prema meni. Pokušavam da mi fudbal bude igra, ne bih da mi postane posao. Najdraže mi je kada postignem gol, pa onda ide asistencija i na kraju dribling, ako rezultat omogućava. Na šefu je da odluči koliko ću dobijati šansu u nastavku, a ja verujem da su godine samo broj i da one nisu važne prilikom odlučivanja.

Prelazak na viši nivo fudbala nikada nikome nije bio bezbolan, pa je tako i u slučaju Stevanovića.

- Mogu da kažem da je seniorski fudbal druga dimenzija, po mnogo čemu se razlikuje. Brže se igra, brže je razmišljanje i fizički je mnogo zahtevnije. Najviše mi pomažu Saša Ilić i Vladimir Stojković, a ako pričamo o idolima, od stranih fudbalera to je svakako Ronaldinjo. Ugledam se na njega, ali volim Nejmara i Mesija. Gledam njihove klipove bukvalno po ceo dan.

Strahinja Pavlović je deo crno-bele fabrike talenata u "Zemunelu" od 2015.

ČITANJE KAO PASIJA ZA razliku od većine svojih vršnjaka, kojima su u tinejdžerskom dobu društvene mreže prioritet, i Stevanović i Pavlović slobodno vreme koriste za čitanje. - Idem u treći razred sportske gimnazije, od ove godine vanredno, i slobodno vreme koristim da pročitam "Koštanu" i "Nečistu krv". Povremeno Filip i ja slušamo muziku i ne uspevamo uvek da se složimo. Retko su narodnjaci na repertoaru, a kada jesu, onda je to uglavnom Šaban Šaulić - otkriva Pavlović.

- Tada me je u Šapcu primetio sada pokojni Dušan Trbojević i došao sam u Beograd. U početku sam igrao špica, ali sam se kasnije profilisao kao štoper. Spreman sam da radim maksimalno i verujem da ću dočekati priliku da uskoro zaigram za prvi tim.

Kalaba, kako ostali prvotimci zovu Strahinju (nadimak vuče od oca), tvrdi da je za igranje na poziciji centralnog defanzivca važna hrabrost i odvažnost.

- Nemam problem da tučem protivničke igrače, to radim stalno, i nije mi strano - smeje se Strahinja. - U Partizanu imam sjajne i iskusne kolege u odbrani, od kojih svakodnevno mogu mnogo da naučim.

Mnogi ga već sada porede sa Nikolom Blekijem Milenkovićem na koga podseća i igrom i konstitucijom.

- Bilo bi sjajno kada bih uspeo da krenem Milenkovićevim stopama, reč je o stvarno fantastičnom fudbaleru. Kada su strani štoperi u pitanju, veliki respekt gajim prema Kjeliniju i Ramosu, posebno prema Italijanu zbog kojeg sam i izabrao crno-beli dres sa brojem tri - zaključio je Pavlović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije