Zoran Simjanović: Ponovo je zamirisao “Miris poljskog cveća”

Ivan LOVRIĆ

nedelja, 24. 05. 2020. u 07:52

Зоран Симјановић: Поново је замирисао “Мирис пољског цвећа”

Foto V. Danilov

Kompozitor o digitalizaciji, muzici na filmu, pevačima, planovima...
DIGITALIZOVANI film "Miris poljskog cveća", nedavno prikazan na televiziji, ponovo je oživeo jedno kultno ostvarenje. Da li njegovo novo ruho miriše na bolja vremena u očuvanju naše nacionalne baštine?

O tome smo razgovarali sa autorom muzike u ovom filmu, Zoranom Simjanovićem, našim čuvenim kompozitorom, koji baštini izuzetno bogatu karijeru.

o Za muziku u ovom filmu pripala vam je "Zlatna arena" u Puli 1978. godine.

- Bio je to moj drugi film, posle "Specijalnog vaspitanja". Meni je bio vrlo značajan, jer sam imao muzičku osnovu koja se sve vreme vrtela kroz film. Reditelj Srđan Karanović je tu muziku slušao dok je snimao i zato je uspešno vezana sa slikom. Pored te glavne teme i drugih mojih muzičkih numera bilo je i drugih izvođača na raznim instrumentima i alatkama, koji su doprineli ukupnom muzičkom utisku.

o Pevala je i čuvena Milica Ostojić, poznatija kao Mica Trofrtaljka.

- I naš svetski scenograf Miljen Kreka Kljaković svirao je neke Dilanove kompozicije. Sve u svemu bilo je to jedno muzičko ludilo.

o Da li digitalizacija može da popravi ono što je sklono propadanju?

- Naravno da može. Bez nje nema obnove filmskog fonda.

o Od prošle godine do sada obnovljeno je petnaest filmova.

- Nadam se da će to biti nastavljeno. To radi Kinoteka sa "Vipom". Smatram da bi i Ministarstvo kulture moglo više da finansira digitalizaciju, i ne samo tih sto filmova, već svih naših 700-800 filmova, jer će u protivnom propasti.

o Kako sačuvati ostalu kulturnu baštinu, a ne samo filmsku?

- Godinama guramo da se od "Filmskih novosti" napravi medijateka. Ono što je Kinoteka za film, to bi medijateka bila za televiziju, razne serije, dokumentarne i crtane filmove...

o Korona polako prolazi. Šta vam je bilo najteže?

- Meni je dobro prošla, bio sam na Kopaoniku. Sedeo sam tamo i po ceo dan gledao filmove. Nagledao sam se raznih filmova, a neki su bili i dobri. Mogao sam da šetam, ali falilo mi je društvo.

o Da li je ovo vreme bilo inspirativno za muzičko stvaralaštvo?

- Nisam ništa radio, mada je vreme bilo idealno za tužnu muziku.

o Da li pripremate nešto novo?

- Trebalo je da sa Dejanom Karaklajićem radim seriju, koju je korona zaustavila.

o Šta vam je još obeležilo prošlu nedelju?

- Verovatno popuštanje ovih mera. Nekako je krenulo sve sa mojim rođendanom, ali to popuštanje ne znači da treba da se opustimo. I dalje bi trebalo da budemo obazrivi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije