Ugi najbolji pas glumac u Kanu u poslednjih 20 godina

Tanjug

petak, 22. 05. 2020. u 23:33

Уги најбољи пас глумац у Кану у последњих 20 година

EPA/MICHAEL NELSON

Ugi, koji je nagradu Palm dog za najboljeg psa glumca u filmu prikazanom na kanskom festivalu dobio 2011, umro je u 13. godini 2015.
Ugi, Džek Rasel terijer koji je ulogom u Oskarom nagrađenom filmu "Umetnik" osvojio srca gledalaca, danas je ušao u istoriju Kanskog festivala, nakon što mu je dodeljena "Pseća palma svih psećih palmi" (Palm Dog of Palm Dogs) za najboljeg psa-glumca za 20 godina od kako se ta nagrada dodeljuje.


"Ugi bi bio veoma ponosan", rekao je njegov trener Omar fon Miler, primajući trofej-ogrlicu u društvu Ugijevog dublera Daša.


Ugi, koji je nagradu Palm dog za najboljeg psa glumca u filmu prikazanom na kanskom festivalu dobio 2011, umro je u 13. godini 2015, prenosi Rojters.


Proslavio se glumeći saputnika francuskog glumca Žana Dižardana u crno-belom filmu koji govori o zvezdi nemog filma čija karijera propada kada zvučni film počne da osvaja Holivud.


Ugi je bio prvi pas koji je ostavio otiske šapa ispred Kineskog pozorišta Grauman na bulevaru Holivud u Los Andelesu, pored zvezda kao što su Merilin Monro, Džoni Dep i Klerk Gejbl.


Prisustvovao je i ceremonijama dodele nagrada Zlatni Globus i Oskar.


Iako je ovogodišnji kanski festival otkazan zbog pandemije Korona virusa, organizator nagrade "Palm dog" Toni Rouz bio je rešen da nagrada mora da bude dodeljena.


Pročitajte još: U zagrljaju ratnog druga


"Kada je prošle godine Kventin Tarantino uleteo u sobu i uzeo ogrlicu sa velikim ponosom i entuzijazmom, pomislio sam da to pokazuje da je Palm dog na mapi", rekao je Rouz.


Nagradu je prošle godine osvojio Brendi, pit-bul koji je igrao psa Breda Pita u Tarantinovom filmu "Bilo jednom u Holivudu", a ove godine je žiri sastavljen od vodećih filmskih kritičara odlučio da Palm dog za poslednjih 20 godina, koliko se dodeljuje, pripadne Ugiju.