Maraš će biti kralj Beograda, ali sledi mu kazna: Šta će se dešavati u nastavku “Južnog vetra”

JELENA BANJANIN

24. 04. 2020. u 15:44

Reditelj Miloš Avramović o drugom delu filma i serije "Južni vetar": Na slatkim smo mukama jer se više pitamo koje dobre ideje da se odreknemo nego šta treba novo da smislimo

Мараш ће бити краљ Београда, али следи му казна: Шта ће се дешавати у наставку “Јужног ветра”

Foto Promo/RTS

VIŠE od dva miliona gledalaca tokom uskršnje večeri pratilo je na RTS 1, poslednju, 14. epizodu serije "Južni vetar" u režiji Miloša Avramovića. Veliko finale u trajanju od 75 minuta "oduvalo" je ne samo rekorde gledanosti, već i društvene mreže na kojima su obožavaoci komentarisali kraj i pitali se kada će uslediti nastavak. Prve četiri epizode bile su iz istoimenog hit-filma iz 2018, dok su ostale činile nastavak sage "Južnog vetra". Scenario za drugi deo filma nedavno je završen, a na njega će se nadovezati druga sezona serije.


- Pre vanrednog stanja počeli smo pripreme za snimanje filma, ali smo ih obustavili. Ako snimanje bude moguće tokom avgusta i septembra, možda će film "Južni vetar 2" izaći do kraja ove, a najverovatnije krajem januara iduće godine. Druga sezona serije sa deset premijernih epizoda biće emitovana tek na jesen 2021. godine - kaže za "TV novosti" reditelj Miloš Avramović, koji sa Petrom Mihajlovićem potpisuje scenario.


Dvojac je pre godinu i po dana pisao zaplet prve sezone, čije snimanje je trajalo 88 dana, a sada dalje razrađuju priču.


- Scenario za seriju sada imamo u obliku scenosleda i sinopsisa. Potpuno vladamo likovima i situacijama, i na slatkim smo mukama jer se više pitamo koje dobre ideje da se odreknemo nego šta treba novo da smislimo. Priča nakon poslednje emitovane epizode može da ode u bilo kom pravcu. Filmom ćemo zaokružiti jedan deo priče i publici pružiti jednostavno i uzbudljivo bioskopsko iskustvo. Serija će kasnije temeljnije da se bavi junacima i njihovim odnosima - objašnjava Avramović.


Radnja "Južnog vetra" prati život mladog kriminalca Petra Maraša (Miloš Biković), a prava drama serije nastaje kada Maraš izađe iz zatvora. U poslednjoj epizodi ubijen je čelni čovek crnogorske bande Vasilije Vajo Đurašinović (LJubomir Bandović), a njegovo mesto u hijerarhiji preuzima upravo Maraš. Osim toga, Car (Predrag Miki Manojlović) prepušta Marašu mesto vođe srpskog kriminalnog klana, a na kraju 14. epizode Car doživljava infarkt.
- Priča "Južnog vetra" zasad izgleda kao prelaženje igrice i vodi nas kroz uspone i padove u kriminalnom miljeu. Svaki nivo ima "kraljicu" koja mora da bude eliminisana da bi se igra nastavila. Na putu ka vrhu Maraš će nailaziti na takve situacije, a onda će i sam postati prepreka drugima. Naći će se u koži ljudi koji su sklonjeni na njegovom putu. Maraša sve vodi ka tome da bude, da tako kažem, kralj Beograda. Pravila su takva da što su veći ulozi u igri, lakše se gubi glava - priča Avramović i dodaje da će tek biti otkriveno da li će Maraš proći kao njegovi prethodnici. - Maraš će biti kažnjen na razne načine. Nekada je čoveku sopstvena smrt lakša opcija od nečeg strašnog što bi moglo da se desi njegovim najbližima.


Svet kriminala deluje kao stran, ali sudbine junaka "Južnog vetra" ne ostavljaju gledaoce ravnodušnim.


- Likove smo pravili od krvi i mesa, pričaju prijemčivim jezikom, imaju vrline i mane, smotani su i glupi, ali i pametni i šarmantni. Žao mi je što do sada nije bilo više interesantnih ženskih likova. Imao sam priliku da čujem priče o ženama koje nisu stereotipi "nežnijeg" pola iz kriminalnog sveta, nego su preduzimljive osobe koje mogu svima da pariraju. Sigurno ćemo u sledećoj sezoni serije uvesti bar dva veoma zanimljiva ženska lika - kaže reditelj.
Film "Južni vetar" distribuiran je u Rusiji, Japanu, Kini, kao i na francuskom govornom području.


- Priču "Južnog vetra" mogu svi da razumeju jer je univerzalan žanrovski kalup u koji je "sipan" Balkan. Imali smo ponudu da se film nađe na "Netfliksu", ali ćemo verovatno sačekati novi film, da im uz tu ekskluzivu ponudimo paket svega što je već prikazano. Još smo u pregovorima. Ako se i ništa od toga ne desi, film "Južni vetar" će se svakako naći ili na "Netfliksu" ili na platformi HBO, koja je takođe kontaktirala s nama - otkriva Miloš Avramović.PRVA SRPSKA SERIJA NA RUSKOJ PLATFORMI


FILM "Južni vetar" prikazan je u Rusiji na platformi "Start.ru", koja sva ostvarenja nudi sinhronizovana na ruski jezik. Za nekoliko dana, tvrdi reditelj Miloš Avramović, postao je jedan od najgledanijih stranih filmova. "Južni vetar" će uskoro postati i prva srpska serija prikazana na ruskoj platformi.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Тика земунац

24.04.2020. 16:44

У моме крају нико то не гледа а они који су покушали кажу да личи на оно америчко ђубре, ред псовки ред криминала, ред садистичког иживљавања и ред секса, устаљени клише већине наших филмова. Да то гледам требао бих бити садиста или мазохиста и велика је штета што се Биковић упушта у тако нешто!

Sever

24.04.2020. 23:27

@Тика земунац - Biković se upušta u sve što donosi novac i "slavu", pa je tako upao i u ovu najodvratniju seriju ikad snimljenu kod nas,

NIKOLA

26.04.2020. 01:51

@Тика земунац - Ти онда упали радашина или село гори. Свако има избор

Acika

24.04.2020. 17:37

Samo kriminal i kriminalci. Nikakve veze nema sa stvarnim zivotom iza zidina zatvora i ovoga

Mali

24.04.2020. 18:47

Nadam se da ce se neko setiti da napravi neku ''limunadu'' od serije kao sto je bio vruc vetar, bolji život itd. Da se malo ohladimo od droge, kriminala i ostalog što nas samo truje. Volim da pogledam i takve serije, ali kada se sabere sve, samo smo u nekim krimi pričama, droga i ostali..