SMRT Zorana Modlija, čuvenog disk-džokeja, radijskog voditelja i pilota, potresla je njegove mnogobrojne prijatelje i saradnike, a roker Bora Đorđević može da se svrsta u obe kategorije. Putevi su im se ukrstili još sedamdesetih, u Borinom akustičarskim danima, pre nastanka "Riblje čorbe". Početkom 1975. njih dvojica su osnovala grupu "Hajduk Stanko i jataci", a zajednički rad oslikan je kroz još nekoliko pesama u tom periodu.

- Veoma me je pogodila vest da među nama više nije moj dragi prijatelj Zoran Modli - utučeno će za "Novosti" Bora Čorba. - On je, verovatno, bio prvi pravi di-džej u bivšoj Jugoslaviji. Po načinu vođenja emisija, bio je poseban i autentičan.

PROČITAJTE JOŠ - Preminuo poznati radio voditelj Zoran Modli

Bori sećanja sama naviru...

- U to pionirsko vreme roka, radio sam songove za emisiju takođe pokojnog Dragana Jelića, "Od doručka do ručka", i tu sam upoznao Modlija. Studio B se nalazio na vrhu zgrade "Borbe", pa posle emitovanja programa, Zoran mazne ključeve od portira, ja ga sačekam u studiju, i onda se zezamo i snimamo, ponekad i do ujutru. Tako je nastala pesma "Na putu za Stambol". Sećam se, kao danas. Sedim sa gitarom u studiju, mikrofoni namešteni, Zoran uključuje magnetofon, i pevamo. Iz nekoliko pokušaja napravili smo, u to vreme, veoma popularnu pesmu. Kasnije sam uspeo da ubedim ljude iz PGP RTB da objave singl gde je "Stambol" bio na A strani, a na B strani pesma "Anđelija, čuvaj se Turaka". Svirali su Robert Nemeček, Ljuba Hendriks... Singl je, posle mnogo peripetija, izašao, ali nije doživeo veliki uspeh jer je nedostajala spontanost koju smo imali Modli i ja.

Bora i Zoran u KST 1977. godine Foto privatna arhiva

Podseća Đorđević i na ostale pesme koje su njih dvojica snimili, i to sa grupama "Zajedno" i "Suncokret" - "Ostrvo cveća", "Rokenrol duku duku" i "Gili gili bluz".

- Tu je i "Bugi vugi za disk-džokeja". Zoran je tražio da mu napravim pesmu. Nas dvojica smo se i privatno družili. Malo se zna da je njegov otac Josip bio konstruktor aviona, pa otuda tolika Zoranova ljubav prema njima.

Legendarni roker nikada neće zaboraviti jednu "pilotsku" avanturu.

- Ne treba ni da naglašavam da sam uvek bio u kokpitu kad je vozio kapetan Modli. Najluđi doživljaj sam imao kad smo jednom iz aviona bacali letke za koncert "Riblje čorbe" na Sajmu. Avion se zvao "utva 66" - navodno, izviđački, jer je bio toliko bučan da se čuo nadaleko. Imamo jednu kacigu, i to malu, i smenjujemo se. Jedan nosi kacigu dok ne počne suviše da ga steže, pa da drugom, da ne poludi od buke. Obiđemo Zrenjanin, Novi Sad, Sremsku Mitrovicu, Šabac, i kružimo oko Beograda, kad me Modli pita: "Hoćeš li da voziš? Duple komande". Kažem - hoću. Istog momenta smo propali jedno 500 metara, pa mi je to ubilo želju za pilotiranjem. Tako sam, zahvaljujući dragom Zoranu Modliju, nakratko bio pilot. Pokoj mu duši.