TALAS srpskih TV serija doneo je na već preplavljene obale malih ekrana nekoliko radova, poput "Grupe", "Senki nad Balkanom" ili "Bese", koje možemo svrstati u podžanr kriminalističkih priča. Iz istog okrilja pred gledaoce će uskoro stići još radova, među kojima je i čedo produkcijske kuće Firefly. Reč je o seriji "Klan" koja nastaje po scenariju i u režiji Slobodana Skerlića.

Snimanje serije, koja će imati osam epizoda, završeno je i "Klanu" slede montaža i postprodukcija. Emitovanje je, kako kažu iz produkcije Firefly, planirano za kraj 2020. na kanalima Superstar TV i RTS 1.

Glumačku podelu čine neafirmisani glumci koji su uloge dobili na kastingu. Među novim licima koja su dočekala svojih "pet minuta slave" su i mlade glumice Milena Božić i Anđela Popović.

- Nešto novo što će serija "Klan" ponuditi jeste čitava ekipa mladih glumaca, a sve to zahvaljujući hrabrosti reditelja Slobodana Skerlića. Takva prilika se događa na nivou incidenta i mislim da je potrebna velika petlja za tu odluku, na čemu sam mu izuzetno zahvalna. Sveža krv, posvećenost i specifična vrsta ostrašćenosti u radu jeste ono što će ovu seriju izdvojiti u odnosu na druge - kaže, za "TV novosti", Milena Božić. - Raditi na kriminalističkoj seriji bilo je zanimljivo iskustvo. Juca je žena koja ume da nanjuši i prepozna moć i iz prikrajka će pratiti njene tragove. Ona neće biti direktno upletena u poslovanje samog klana, ali će on imati veliki uticaj na njen život.

U "Klanu" će ubistvo Tigra, najvećeg mafijaškog bosa ovog dela Evrope, uzdrmati do temelja srpsko podzemlje. Mnogi žele da zauzmu Tigrovo mesto. Karte se ponovo dele i svi bi hteli svoje parče plena. Na marginama tog sveta, Šok (Aleksandar Dimitrijević) i Paša (Nedim Nezirović), provincijalci i ne preterano uspešni sitni lopovi, tek započinju svoju karijeru koja će ih dovesti do neslućenih visina.


PROČITAJTE JOŠ: Priznanje slavnog glumca: Pio sam, grešio sam, najviše u životu žalim što sam se razveo...

- Paša je momak iz malog mesta koji dolazi u Beograd u nadi da će život njega i njegovog najboljeg prijatelja napokon postati bolji. On se, kao i Šok, bavi sitnim kriminalom i prodajom ukradene robe koja im obezbeđuje osnovnu egzistenciju. Juri za životom koji će imati smisla i rasteretiti ga bede. U toj jurnjavi njih dvojica donose beskrupulozne odluke koje ih vode u samo srce beogradskog podzemlja - kaže, za "TV novosti", Nedim Nezirović. - Serija se bavi i besmislom unutar kriminalnih organizacija. Imali smo bezbroj puta priliku da se uverimo da takve strukture vode, ili su deo njih, "polumozgovi" koji idu glavom kroz zid u nadi da će postati gospodari svega! Mračno i mučno je šta su ljudi spremni da urade zarad prividnog uspeha koji donosi samo kratkotrajnu sreću. Senka te sreće uvodi ih u još dublje i mračnije slojeve takvog života. Najmračnije mi je to što kad čovek sa distance pogleda na radnju serije "Klan", shvati da u medijima i dalje u velikoj meri postoje naslovi crne hronike koji pokazuju u kom smeru se ovo društvo još kreće.

Ova savremena akciona drama furioznog ritma, kako za "TV novosti" objašnjava Aleksandar Dimitrijević, obiluje i psihološkom obradom likova iz ove mafijaške priče:

- Šok je počeo ni od čega. Spavao je na dušeku na podu razvaljene kuće. Ima ogromne apetite i želi da postane neko. Spreman je da uradi sve kako bi ispunio zadate ciljeve i na tom putu ne razmišlja o potencijalnim žrtvama. Nema moralna načela i kodekse, a u sebi nosi liderstvo, životinjski instinkt i paranoju. Kako postaje sve moćniji, tako postaje još beskrupulozniji. Zato je u klanu sve dominatniji strah koji Šok izaziva. Svi potezi koje povlači daju članovima do znanja šta će sa njima biti ako odustanu. I oni vrlo brzo po ulasku u klan shvataju da izlaza nema.

MUŠKA EKIPA

ČLANOVI "Klana" mahom su muškarci, a likove tumače i Vladimir Kovačević (Mita Mišić), Nenad Popović (Krle Krstić), Mladen Sovilj (Tale) i Ivan Zarić (Furtula). A tu su i Stojan Đorđević (Dober), Sava Stojanović (Mali Mišić), Uroš Jovčić (Šturm), Miloš Tanasković (Blagoje), Miloš Petrović Trojpec (Kamilica), Dejan Karlečik (Francuz), kao i bosanski glumac Feđa Štukan kao Bubon.