Dugo najavljivani i u više navrata odlagani jubilarni 25. film iz serijala o avanturama Džejmsa Bonda konačno dolazi pred publiku početkom aprila. Uz novi – stari narativ i mnoštvo recikliranih likova, sve sa originalnim njihovim tumačima, ovaj film o Bondu će otići u istoriju kao poslednji konvencionalni spektakl političko-špijunske akcije posle koga će sve biti drugačije.


U rasponu od bezmalo šezdeset godina najčuveniji tajni agent svih vremena Džejms Bond pojaviće se početkom proleća jubilarni 25. put pred svetskom publikom, u filmu pod nazivom (na razne načine simboličnom) „Nije vreme za umiranje“. To je za sada najznačajnija vest za sve njegove poštovaoce, čije je strpljenje ozbiljno dovedeno u iskušenje dok su čekali da ovaj film konačno dođe do njih, jer, kao nikada pre, a u tom segmentu Bond serijal nikada nije oskudevao, njegov višegodišnji nastanak je ometalo mnoštvo problema, pa i vrlo ozbiljnih teškoća koje su pretile da u potpunosti obustave njegovo stvaranje. Najveći je, dakako, problem bio kada je prošlog proleća doslovno pred početak snimanja slavni ostrvski sineasta Deni Bojl („Trejnspoting“, „Milioner iz blata“) zbog, kako je rečeno, „kreativnih razlika“, odustao od ovog posla.


Bio je to veliki udarac za producente i to ne samo iz logističkih razloga već mnogo više zbog poljuljanog ugleda njihove, i u svetu filma po uspehu i dužini postojanja najčuvenije filmske „franšize“. Izgubili su veliko ime iza kamere pred sam početak snimanja. I to u vreme kada su veliki komercijalni poslovi filmske industrije, barem oni kvalitetniji, prava retkost. Dakle, ako neko odustane od ovakve „supertezge“, mora da s poslom (tezgom), odnosno poslodavcima nešto nije u redu, a to oni nikako nisu smeli da dozvole. A da je zaista tako, i da kreativne razlike nisu bile nimalo naivne, tvrdili su neki ostrvski tabloidi kada su letos objavili da se Bojl povukao iz verovatno najlukrativnijeg posla u njegovoj po svemu drugom izuzetnoj karijeri, kada mu je naloženo da prepravi kraj u svom scenariju i ubije čuvenog agenta!


Takav završetak je navodno zahtevala glavna producentkinja Barbara Brokoli, želeći da dramatično i bez presedana u bogatoj istoriji ovog serijala obezbedi neko novo vreme za čuvenog agenta koga je već i u ovom filmu umalo zamenio crnoputi glumac (slavni Idris Elba, ostrvski glumac i muzičar je odbio da postane Bond) u kome bi novi Bond bio nešto sasvim drugo i po boji kože, a i mnogim drugim detaljima.


ZAMENA REŽISERA UOČI POČETKA SNIMANjA


Ipak, dovođenje, umesto Bojla, kalifornijskog sineaste japanskog porekla Kerija Fukunage pokazalo se kao obećavajuće rešenje i spas obraza, jer je ovaj autor, koji je tek zašao u petu deceniju života, već ušao u anale vrhunske televizijske produkcije pošto je pre šest godina režirao sve epizode danas s pravom kultne serije, jedne od najboljih svih vremena, prve sezone „Pravog detektiva“ (za šta je nagrađen i „Emijem“). Može se otuda slobodno reći da i pored gubitka superzvezde Denija Bojla, svečarski Bond-film, i dalje poznat jednostavno kao „Dvadeset peti Bond“, ima čime da izađe na tržište i to ne samo kao studijski proizvod već i s određenom dozom autorskog pečata talentovanog reditelja s posebnim integritetom. Rat oko kraja novog Bonda i još više oko podele zarade odložio je početak snimanja, a samim tim i početak distribucije, pa je 25.


Bond postao deo repertoara finiša druge decenije ovog veka i, tako, simbolično vesnik obavezujućih promena koje nalaže „novo vreme“. Iako se zaplet još uvek vrlo uspešno krije kao da je reč o državnoj tajni, jasno je da se s obznanom da peti put Bonda tumači Danijel Krejg promena boje kože, ali i pola, čuvenog agenta odlaže za neko bolje vreme. Najidealnije bi svakako bilo da u „aston martina“ u 26. nastavku špijunsko-akcionog serijala umesto Bonda ili Bondice sedne jedan od predstavnika ostalih stotinak polova o kojima decu uči obrazovna produkcija dokumentarnih filmova „Bi-Bi-Sija“ i da taj novi, uniseks i globalno potom obožavani agent bude, recimo, crnoputa bradata „žena“ kao ona austrijska koja je pobedila na Evroviziji pre nekoliko godina. Ko bi onda bile čuvene Bond-devojke i da li bi uopšte bile devojke, nameće se kao vrlo zanimljivo i provokativno pitanje.


BONDOVSKA PENZIJA

Novi Bond-film bi najpre trebalo da isprati Danijela Krejga u bondovsku penziju, a onda i da pripremi publiku na moguće drastične izmene u svemu što je činilo „agenta Njenog veličanstva“. Nije uopšte teško zamisliti da uticaj modernih socijalno-političkih trendova bude dominantan u svemu što bude došlo posle 25. Bonda, pa i da ovaj agent zaista bude konačno „ubijen“ i stavljen ad akta. Otuda je naslov koji ističe da nije vreme za umiranje upravo sugestija da i te kako jeste. Najpre za Bonda, Džejmsa Bonda. Stižu umesto njega Bondice i ko zna kakvi sve još primerci uznapredovalog novog vrednovanja svih stvari, ljudi i čitavog našeg sveta.


Pročitajte još: Novi Džejms Bond: Nije vreme za umiranje (VIDEO)


IPAK OSTAJE SVE PO STAROM

U svakom slučaju do temeljnih promena još nije došlo, a ideja Denija Bojla da se pričom približi tekućim svetskim temama i problemima i da se Bond obuče u daleko ozbiljnije ruho nego što je to bilo ranije, izgleda da će biti ispoštovana. Rečeno je da se Bond bavi ne samo uobičajenim spasavanjem planete i naše civilizacije već će se predstaviti i kao savesni pobornik očuvanja životne sredine, ali i, zamislite, prava žena!? Dakako, u konstrukciji priče i njoj neophodnih likova, kako rekosmo, ostaje sve po starom, pa će se i ovoga puta seksistički element Bond-narativa ogledati u izazovima fatalnih i ostalih lepotica koje padaju pred Bondovim šarmom i osvajačkim potencijalom. Ali zastupljena je i, u skladu s poduže održavanim globalnim trendom filmske industrije, dovoljna količina ženske agresivnosti i ratobornosti, koja je i ovoga puta, u nastavljanju prethodne priče iz „Spektra“, oličena u liku Medelin Svon koju igra Lie Sejdu (Medelin je sada izgleda na strani Bondovih protivnika i to u svojstvu neočekivane izdajnice).


Uloge odranije tumači još nekolicina glumaca, ali je svakako najdalje odskočio Džefri Rajt, koji po treći put (u tri različita filma o Bondu) igra Feliksa Lajtera. U ekipi je i novopečeni oskarovac Rami Malek (zvezda serije „Mister Robot“ i filma o Frediju Merkjuriju), koji će dobiti priliku da se dokaže kao negativac što je u Bond-filmovima podjednako značajno mesto koliko i atraktivnost zavodnica uvek prisutnih oko neodoljivog tajnog agenta. Osim povratka čuvenog „aston martina“ u Bondov vozni park, prvi put će publika videti kako izgleda agent 007, dakako, u interpretaciji opake i krvoločne amazonke koju igra Lašana Linč, razume se, crnopute. Među negativcima je i dalje neuništivi antagonista, najljući Bondov protivnik kroz celu istoriju njegovog celuloidnog bitisanja, Blofild, koga ponovo igra austrijski oskarovac Kristof Valc.


(Pečat/Vladislav Panov)