PEVAČICA planetarno popularne švedske grupe "Rokset" Mari Fredrikson, preminula je u ponedeljak u 62. godini od posledica tumora na mozgu, koji joj je otkriven još 2002. Posle jednog oporavka, ona je 2010. godine krenula na turneju ali su joj lekari, šest godina kasnije, savetovali mirovanje. Mari je iza sebe ostavila supruga i dvoje dece, a saopšteno je da će biti sahranjena u krugu najbliže porodice.

Duo "Rokset" osnovali su 1986. Mari Fredrikson i gitarista i pevač Per Gesle. Prodali su oko 80 miliona albuma širom sveta, ostavivši niz velikih hitova, pre svega kasnih osamdesetih i u prvoj polovini devedesetih. Čak 19 ih je dospelo na britansku listu Top 40, a četiri su stigla do broja jedan na "Bilbordovoj" listi - The look, Listen to your heart, It must have been love i Joyride.

Pročitajte još - “Stopala su mi bila u kolenima, izlazila sam kroz svoju glavu”: Hrvatska pevačica opisala noć kada joj se OBRATIO BOG (VIDEO)

Njihova saradnja počela je singlom Neverending love. Popularnost im je donela 1987. balada It must have been love, pogotovo kad se čula u filmu "Zgodna žena". Posle drugog studijskog albuma Look Sharp!, koji je, između ostalog, doneo megahit The look, kao i pesmu Dangerous koja se takođe vrtela na radio-stanicama širom sveta, za "Rokset" se, definitivno, znalo mnogo dalje od Švedske. Ovo izdanje predstavljalo je prekretnicu u njihovoj karijeri. Albumi s početka devedesetih doneli su, takođe, niz hitova - Joyride, Fading like a flower, Spending my time, How do you do, Crash! Boom! Bang!, Sleeping in my car... U drugoj polovini devedesetih popularnost je počela da im opada, a bolest pevačice dovela je kasnije i do privremenog prekida saradnje. "Rokset" su se minulih godina povremeno okupljali i objavljivali albume - poslednji, Good karma 2016. godine.

Gesle se, posle smrti pevačice, odmah oglasio, navodeći da je ona bila "izvanredna muzičarka i velika umetnica koja je dodala veličanstvene boje pesmama".