Nagrade za životno delo Marinku, Merimi, Daši...

M. ĆUNKOVIĆ

04. 12. 2019. u 21:15

U Beogradu dodeljena tradicionalna priznanja Saveza estradno-muzičkih umetnika Srbije

Награде за животно дело Маринку, Мерими, Даши...

Foto V. Danilov

SAVEZ estradno-muzičkih umetnika Srbije i Samostalni sindikat estradnih umetnika i izvođača Srbije uručili su danas u Beogradu, četvrtu godinu zaredom, tradicionalne nagrade najistaknutijim estradnim umetnicima, novinarima i drugim ličnostima iz sveta muzike. Priznanja je dodeljivao predsednik SEMUS Dragiša Golubović, koji je naglasio da je udruženje tokom poslednjih godina mnogo uradilo na poboljšanju prava estradnih umetnika, ali da im predstoji još rada, u čemu je podrška esnafa, ali i države neophodna.

Dodeljene su 52 nagrade za životno delo, a dobitnici su, između ostalih, Nada Obrić, Slobodan Betulić Betula, Merima NJegomir, Miša Mijatović, Milanče Radosavljević, Zoran Starčević, Bora Drljača, DŽej Ramadanovski, LJuba Aličić, Mile Kitić, Marinko Rokvić, Zoran Dašić Daša, Mirko Kodić, Mira Škorić, Čeda Marković, Vesna Zmijanac, Goran Šepa Gale, Draško Aćimović, Rade Vučković, Dragan Pantić Smederevac...

Priznanja "Nacionalni estradno-muzički umetnik Srbije" posthumno su dobili Miodrag Todorović - Mija Krnjevac, Budimir Buca Jovanović, te Radojka i Tine Živković. Estradno-muzička nagrada Srbije za 2019. pripala je Dejanu Petroviću, Neli Bijanić, Anji Rogljić, Renatu Hencu, Zlati Petrović, Banetu Mojićeviću, Jadranki Barjaktarović... "Zlatnu pticu" dobili su Unija poslodavaca Srbije, Savez samostalnih sindikata grada Beograda, republičko Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja (inspektorat za rad) i voditelj Živorad Žika Nikolić. Diplome su pripale Slavku Banjcu, Srećku Šušiću, Stanojki Mitrović Ćani... Interesantno, mnogi dobitnici nagrada se nisu pojavili na svečanosti.


Kolotečinu je, u jednom trenutku, prekinula Slobodanka Danka Stojiljković, pevačica tradicionalne muzike, koja je odbila da primi nagradu za životno delo, i to obrazložila u govoru.

- Od momenta kad mi je ovo telefonski saopšteno, kako su prolazili dani, osećaj specifične tegobe i zadrške potiskivao je zadovoljstvo - počela je pevačica i istakla da još uvek nema status istaknutog umetnika, i da za nju, bez toga, nagrada nema zaokružen smisao. - Zamolila bih da mi ovu nagradu vi čuvate, dok se sadašnji kriterijumi ne izjednače sa mojim.

NADI OBRIĆ POZLILO U LIFTU

PEVAČICI Nadi Obrić, kad je dolazila na dodelu nagrada, pozlilo je u liftu gde je provela više od pola sata sa još nekoliko učesnika manifestacije, pa je morala da interveniše i Hitna pomoć. Sve se, na sreću, završilo kako treba, pa se folkerka nasmejana pojavila na svečanosti, gde je dobila nagradu za životno delo, a zatim i strpljivo odgovarala na pitanja novinara.

Nada je nedavno u KBC "Bežanijska kosa" operisala rak. Pevačica se, prethodno, već dva puta borila protiv opake bolesti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije