Kako je Toma Panić postao top model Armanija

Z. GLIGORIJEVIĆ

13. 11. 2018. u 11:15

Skromni mladić iz Svilajnca nije imao ni bicikl, a onda je pozvan na kasting u Milano

Како је Тома Панић постао топ модел Арманија

Foto privatna arhiva

SVOJ američki san Toma Panić (23) iz Svilajnca je dosanjao u - Italiji. U Milanu je, sa samo 18 godina, postao top model Đorđa Armanija! Uspehe u svetu modelinga potom je nizao u Parizu, NJujorku, Londonu, Kini, Indiji, Indoneziji...

NJegov uspeh je još veći, jer nije imao nikoga da ga "progura". U vreme kada je krupnim koracima preskakao stepenice uspeha, majka Jasmina radila je na trafici, otac Dragan je bio vozač autobusa, a brat Peca konobar. U rodnom Svilajncu, kaže, nije imao ni bicikl, jer su mu ga ukrali. Onda je, za samo nekoliko godina, upoznao poznate ličnosti, iznajmljivao jahte, zakupljivao klubove i pravio žurke za 2.000 ljudi. U Kini je, na primer, imao stan od 160 kvadrata, kućnu pomoćnicu i ličnog vozača. Doživeo je da mu najpoznatiji di-džej Dejvid Geta noć pred odlazak iz Kine organizuje nezaboravnu žurku.

- Završio sam ekonomsku školu, bio sam pomalo depresivan, ali sam mnogo radio na sebi - iskren je Toma, koji se trenutno takmiči u rijalitiju "Zadruga". - Uvek sam želeo da se bavim nečim što donosi dobru zaradu, a da ne mora puno da se radi. Shvatio sam da je novac svuda oko nas, samo treba da nađemo način da dođemo do njega. Gledao sam kako živi Hju Hefner i drugi uspešni ljudi. Kada sam došao do velikih para, želeo sam da i ja osetim taj način života. Zarađivao sam nenormalne iznose, ali sam previše i trošio.

Imao je samo 17 godina kada je "Megamiks bend" u Svilajncu snimao svoj i spot pevačice Stoje u kom se on pojavio. Stilista Nenad Todorović bio je veoma zadovoljan, pa je pozvao svog prijatelja Dejana Milićevića, koji je Tomi uradio fotografije. To mu je omogućilo da ga angažuje jedna poznata srpska agencija.

- Godinu dana sam radio "Nedelju mode", ali nisam bio zadovoljan - seća se Toma početaka. - Zato sam fotografije poslao stranim agencijama. Angažovala me je jedna od najjačih "Independent men" iz Milana. Na kastingu je bilo više od hiljadu manekena. Izabrano je nas tridesetak. Prvi dizajner za koga sam radio bio je Andrea Pompilio, koji je poput našeg Boška Jakovljevića. Prvu reviju sam radio u Firenci.

Ova agencija omogućila mu je da radi za Đorđa Armanija, a radio je i revije za druge velike kuće, poput "Prade". To mu, je, kaže, najveći uspeh, jer je za Armanija radilo samo četvoro ili petoro Srba:

- Najfascinantije mi je bilo kada sam radio reviju za "Armani". Svako od nas imao je svog frizera i šminkera. Tada se pojavio Đorđo Armani i svakom od nas posvetio po pet minuta, dok su u Srbiji dizajneri zvezde kojima ne možeš da priđeš. Pitao me je kako sam, odakle sam, da li sam gladan. Tada sam slabo govorio engleski, ali sam se snašao. Pošto su mi prevodili, rekao mi je da se ne nerviram, da je sve u redu i da ništa nije strašno.

Toma, koji sada govori italijanski, engleski i ruski, a pomalo i kineski jezik, posle šest godina se vratio u Srbiju. I opet je, kaže, na početku. Razmišlja da napravi svoju liniju odeće, ali i da bude ugostitelj u svom kafiću ili restoranu.


STRANCI SU PROFESIONALCI, KOD NJIH  SE SVE ZNA

NAŠ sagovornik ocenjuje da je razlika između modelinga u Srbiji i inostranstvu nemerljiva. Stranci sve rade profesionalno.

- Čim bih stigao u neku zemlju, znalo se kada ću da jedem, kada da se odmaram, kada treba da me šminkaju, kada su probe. U Srbiji se dešavalo da revija samo što nije počela, a meni se niko nije obratio, niti me uputio šta treba da radim - kaže nam Toma.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)