Trijumf Igre prestola

B. J.

18. 09. 2018. u 09:09

Po 70. put dodeljene nagrade Emi za najbolja TV ostvarenja

Тријумф Игре престола

Foto Tanjug-AP

TELEVIZIJSKI ekvivalent Oskaru, nagrada namenjena najboljim TV ostvarenjima - Emi, dodeljena je po 70. put u utorak rano ujutro po našem vremenu, u Los Anđelesu. Program su vodili Majkl Če i Kolin Džost iz kultne satirične emisije "Subotom uveče uživo", a specifičnost dodele je bila u tome što prvi put u poslednjih 18 godina ostvarenja sa HBO nisu imala najviše nominacija. Ovog puta Netfliks ih je imao 112, a HBO četiri manje. Najviše nominacija pripalo je serijama "Igra prestola" - 22, i "Zapadni svet" i "SNL" - po 21.

Najboljom dramskom serijom u SAD po treći put proglašena je "Igra prestola", zasnovana na romanima Džordža R. R. Martina, čija će osma, poslednja sezona biti emitovana dogodine. Serija je osvojila još osam Emija, a među njima i onaj za najboljeg glumca u sporednoj ulozi, koji je "poneo" Piter Dinklidž. Najboljom glumicom u sporednoj ulozi proglašena je Tendi Njuton, za ulogu u "Zapadnom svetu".

Nagradu za najbolju komediju osvojilo je ostvarenje Ejmi Šerman Paladino - serija "Čudesna gospođa Majsl", koja se Emijem potvrdila još u sedam kategorija - jedna pripada Rejčel Brosnan, kao najboljoj glavnoj glumici u humorističkoj seriji, a druga Paladinovoj, za režiju. Najbolji glavni glumac u humorističkoj seriji je Bil Hejder, nagrađen za ulogu u seriji "Bari".

U kategoriji najboljeg glumca i glumice u dramskoj seriji proglašeni su Metju Riz, za ulogu u seriji "Amerikanci", i Kler Foj, za rolu u "Kruni". "Ubistvo Đanija Versačea" najbolja je mini-serija, a najbolji televizijski film Black Mirror: USS Callister.

Kler Foj

Zanimljivo je da je dodela nagrada protekla u mirnoj političkoj atmosferi, bez pominjanja američkog predsednika Donalda Trampa, koji je često na meti kritika predstavnika filmske industrije.


PROSIDBA NA BINI

NEOBIČAN romantični potez napravio je reditelj Glen Vajs, kada je izašao na binu da primi nagradu za režiju najboljih specijalnih efekata. Kleknuo je na koleno i, naočigled uzbuđene publike, javno zaprosio dugogodišnju devojku Džen Svendsen. Ništa slično tome nije se dogodilo tokom 70 godina dugog "staža" Emi nagrade.

Metju Riz

Tokom vrlo emotivnog govora Vajs je prvo s publikom podelio činjenicu da mu je majka preminula pre dve nedelje, a potom nazvao Džen suncem svog života i stavio joj prsten koji je njegov otac stavio majci pre 67 godina. Naravno, usledele su ovacije i aplauzi, kao i strastveni poljubac Džen, koja je, razume se, rekla "da".


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije