Lepi Brka: Gastronomad čuči u svakom od nas

B. JOVANOVIĆ

26. 03. 2018. u 06:02

Nenad Gladić, autor putopisno-kulinarskog serijala

Лепи Брка: Гастрономад чучи у сваком од нас

Foto Privatna arhiva

ZAGAZIO je u osmu sezonu serijala "Gastronomad" (RTS 1, 12.30), koji kombinuje elemente putopisne emisije sa kulinarstvom. Autor i voditelj, Nenad Gladić, poznatiji kao Lepi Brka, sebe opisuje kao kuvara i svetskog putnika, a nas je zanimalo koliko je kilometara prešao gastronomadskim putanjama:

- Teško je odgovoriti na to pitanje. Ono što sigurno znam jeste da sam više puta preplovio Pacifik i Atlantik - kaže Gladić. - Obišao sam najjužniju tačku Južne Amerike i najseverniju tačku Evrope. Ima tu i mnogo "sitnine". Nisu sva ta putovanja u startu imala za cilj gastronomadstvo, ali su na kraju bila inspiracija za ono što se danas zove "Gastronomad".

* Koliko vas je pređenih kilometara ili doživljenih dana, godina, iskustava, dovelo do "Gastronomada"?

- "Gastronomad" sada ima neku svoju, manje-više planiranu maršrutu, ali bez svih onih prethodnih godina i kilometara ne bih se baš dobro snašao u poslu koji sada radim. Sve je to isprepletano. Nema jasan početak, a zasada ni kraj.

* Šta je odredilo vašu profesiju?

- Odrastanje u ugostiteljskoj porodici. Rano sam shvatio da mi to okruženje prija i da mogu da podnesem dinamiku i napore tog posla.

* A vaše pasije i hobiji? Možete li nam navesti neke od njih?

- Hobiji su luksuz koji u poslednje vreme sebi retko mogu da priuštim. Nekada je to bilo čitanje, i slušanje i istraživanje muzike. Sada uglavnom čitam stvari u vezi s poslom, a od muzike slušam što se pušta na radiju. Čitanje dolazi na red tek kad odem na odmor.

UŽIVAM U PUTOVANjIMA * ŠTA je najlepše što vam je doneo gastronomadski život? - Putovanja su nešto u čemu uživam čak i kad su poslovna. Desi se često da nemam slobodnog vremena tokom njih. Ono što gledaoci vide u emisiji je samo finalni produkt napornog rada. Ipak, uspomene ostaju, na neke ljude, mesta, doživljaje.

PROČITAJTE JOŠ - Tajne lokalnih jela

* Možete li nam napisati recept i navesti nam sastojke za sreću?

- Uskladite želje i mogućnosti.

* Na koji način negujete glad za novinama?

- Ona je u mom slučaju jednostavna dečja znatiželja. Sve je to na kraju samo igra. Kad postane "ozbiljno", prestaje glad.

* A kako ju je najbolje utoliti?

- Ta glad je prijatna i nije problem da se ne utoli. Pre nekoliko dana sam čitao kako se pravi neki sir. Sastojci su bili mleko i jogurt. Imao sam oba sastojka pri ruci i napravio sam svoj prvi sir. Glad je privremeno zadovoljena, ali je iskrslo novo pitanje. Kako bi taj sir izgledao da sam pri ruci imao sveže domaće mleko i jogurt? To mi je sledeći zadatak. Uvek gladan i zaigran.

* Šta vam se najviše dopada u vašem nadimku?

- Može da traje, a kad više ne budem lep biću barem brka.


* Da nije taj, bio bi?

- Na jednoj od društvenih mreža nadenuo sam sebi nadimak Oklagijator. Eto, alternative.

* Može li svako da postane gastronomad?

- Mislim da može, pod uslovom da želi. Koliko toga se može otkriti kad se samo malo pomeriš iz mesta u kome živiš. Pitanje je samo da li si spreman za igru.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

singidunum

26.03.2018. 13:48

Kuvar koji upotrebljava koje kakve gotove ili polugotove proizvode, pakovane zacine i neprirodne dodatke nije pravi kuvar. Emisija koju ovaj Lepi Brka vodi je reklamnog karaktera ali nikako vredna gurmanskog imena.

Tokyo

26.03.2018. 15:21

@singidunum - Slažem se, emisija je više TV putopis.Brka koristi margarin umesto putera, zamrznuto povrće u jeku sezone, razne prerađevine i tretiranu hranu, vrlo malo svežih proizvoda je u upotrebi...To je dužan zbog saradnje sa sponzorima emisije, što ima za posledicu da kvalitet trpi.