Lepi Brka: Gastronomad čuči u svakom od nas
26. 03. 2018. u 06:02
Nenad Gladić, autor putopisno-kulinarskog serijala
Foto Privatna arhiva
ZAGAZIO je u osmu sezonu serijala "Gastronomad" (RTS 1, 12.30), koji kombinuje elemente putopisne emisije sa kulinarstvom. Autor i voditelj, Nenad Gladić, poznatiji kao Lepi Brka, sebe opisuje kao kuvara i svetskog putnika, a nas je zanimalo koliko je kilometara prešao gastronomadskim putanjama:
- Teško je odgovoriti na to pitanje. Ono što sigurno znam jeste da sam više puta preplovio Pacifik i Atlantik - kaže Gladić. - Obišao sam najjužniju tačku Južne Amerike i najseverniju tačku Evrope. Ima tu i mnogo "sitnine". Nisu sva ta putovanja u startu imala za cilj gastronomadstvo, ali su na kraju bila inspiracija za ono što se danas zove "Gastronomad".
* Koliko vas je pređenih kilometara ili doživljenih dana, godina, iskustava, dovelo do "Gastronomada"?
- "Gastronomad" sada ima neku svoju, manje-više planiranu maršrutu, ali bez svih onih prethodnih godina i kilometara ne bih se baš dobro snašao u poslu koji sada radim. Sve je to isprepletano. Nema jasan početak, a zasada ni kraj.
* Šta je odredilo vašu profesiju?
- Odrastanje u ugostiteljskoj porodici. Rano sam shvatio da mi to okruženje prija i da mogu da podnesem dinamiku i napore tog posla.
* A vaše pasije i hobiji? Možete li nam navesti neke od njih?
- Hobiji su luksuz koji u poslednje vreme sebi retko mogu da priuštim. Nekada je to bilo čitanje, i slušanje i istraživanje muzike. Sada uglavnom čitam stvari u vezi s poslom, a od muzike slušam što se pušta na radiju. Čitanje dolazi na red tek kad odem na odmor.
PROČITAJTE JOŠ - Tajne lokalnih jela
* Možete li nam napisati recept i navesti nam sastojke za sreću?
- Uskladite želje i mogućnosti.
* Na koji način negujete glad za novinama?
- Ona je u mom slučaju jednostavna dečja znatiželja. Sve je to na kraju samo igra. Kad postane "ozbiljno", prestaje glad.
* A kako ju je najbolje utoliti?
- Ta glad je prijatna i nije problem da se ne utoli. Pre nekoliko dana sam čitao kako se pravi neki sir. Sastojci su bili mleko i jogurt. Imao sam oba sastojka pri ruci i napravio sam svoj prvi sir. Glad je privremeno zadovoljena, ali je iskrslo novo pitanje. Kako bi taj sir izgledao da sam pri ruci imao sveže domaće mleko i jogurt? To mi je sledeći zadatak. Uvek gladan i zaigran.
* Šta vam se najviše dopada u vašem nadimku?
- Može da traje, a kad više ne budem lep biću barem brka.

* Da nije taj, bio bi?
- Na jednoj od društvenih mreža nadenuo sam sebi nadimak Oklagijator. Eto, alternative.
* Može li svako da postane gastronomad?
- Mislim da može, pod uslovom da želi. Koliko toga se može otkriti kad se samo malo pomeriš iz mesta u kome živiš. Pitanje je samo da li si spreman za igru.
singidunum
26.03.2018. 13:48
Kuvar koji upotrebljava koje kakve gotove ili polugotove proizvode, pakovane zacine i neprirodne dodatke nije pravi kuvar. Emisija koju ovaj Lepi Brka vodi je reklamnog karaktera ali nikako vredna gurmanskog imena.
@singidunum - Slažem se, emisija je više TV putopis.Brka koristi margarin umesto putera, zamrznuto povrće u jeku sezone, razne prerađevine i tretiranu hranu, vrlo malo svežih proizvoda je u upotrebi...To je dužan zbog saradnje sa sponzorima emisije, što ima za posledicu da kvalitet trpi.
najlošija gastro emisija ali tu se vrti velila lova
Komentari (3)