Tajne lokalnih jela
06. 03. 2017. u 09:33
Nova sezona kulinarsko-putopisne emisije "Gastronomad"
Lepi Brka
U SEDMU sezonu kulinarsko-putopisnog serijala "Gastronomad" (RTS 1, 12.35) uplovljava Nenad Gladić, alijas Lepi Brka, upravo danas, od kada će nas provesti kroz 52 nove epizode. Kako kaže, on kreće "Trbuhom za duhom na novim lokacijama i u novoj scenografiji".
Lepi Brka i drugari proputovali su Srbiju da bi nam otkrili tajne zaboravljenih jela, specifičnosti lokalnih specijaliteta, ali i brojne tople, ljudske, do sada neispričane priče.
- Potrudili smo se da i ove sezone što više putujemo, upoznamo zanimljive ljude i kuvamo na autentičnim lokacijama. Kao i prethodne godine, obišli smo više od 30 mesta u Srbiji. Zabeležili isto toliko ljudskih sudbina, što mi je posebno drago. Neke od specijaliteta naučio nas je da spremamo Zoltan Dani, bivši oficir poznat po tome što je oborio čuveni nevidljivi avion F-117. On se danas bavi pekarstvom i seoskim turizmom u rodnom Skorenovcu - naglasio je Lepi Brka.
* Po čemu se ova sezona razlikuje od prethodne?
- Ono što će svakako prvo biti primećeno je nova scenografija i to što više nemam samo brkove već i bradu. Biće tu, kao i do sada, puno interesantnih recepata iz Srbije i celog sveta, zanimljivih predela i ljudskih priča.
* Šta je čar "Gastronomada"?
- Najviše cenim to što već sedam godina radim sa istom ekipom. Nusu brojni, ali su veoma efikasan tim, bez čije pomoći ništa od ovoga ne bi bilo moguće. Naravno, tu su i putovanja na kojima srećem veliki broj interesantnih, gostoprimljivih i vrednih ljudi. Hrana je naravno glavna tema, ali samo ona ne bi bila dovoljna. Uvek je interesantnije stvoriti celu sliku o jelu, a to se ne može bez priče o ljudima i predelima gde se hrana priprema i odakle potiče.
* Da li ste obilazili Srbiju i pre rada na "Gastronomadu"?
- Moram da priznam da pre rada na emisiji nisam ni izbliza tako intenzivno putovao Srbijom. Ovaj način obilaženja jedne zemlje je moguć samo ako ti je to posao. Previše je vremena i novca potrebno da se to sve obiđe "turistički", čak i u Srbiji. Utoliko više cenim što imam priliku da posetim delove Srbije koje inače nikad ne bih.
* Imate li nedosanjanu destinaciju iz snova?
- Da, to je svakako Iran. Uprkos svemu što o toj zemlji čujemo iz vesti nikako ne treba zaboraviti da je Persija jedna od kolevki civilizacije. Sve ono što danas nazivamo bliskoistočna kuhinja i dobar deo mediteranske potiče upravo iz Irana. Velika civilizacija.
* Koja vrsta hrane vam najviše "leži"?
- Sasvim sigurno ono što zbirno zovemo mediteranska kuhinja. Toliko ukusa, boja i aroma ne postoji nigde do na Mediteranu. More i sunce su tu u takvoj harmoniji da je to jednostavno neponovljivo. Tu uvek možete naći inspiraciju za dobar obrok.
* Kada ste prvi put skuvali nešto i šta?
- Davno beše i koliko se sećam bio je to neki puding iz kesice. Veoma sam voleo puding tada. Sada baš i ne.
KUGLOF I JANIJA
U naredne 52 epizode, između ostalog, videćemo kuglof iz Sremskih Karlovaca, žetvarsko jelo iz Bele Palanke, karamel pitu sa Vlasinskog jezera, katmer pitu uz Brestovca, originalnu leskovačku mućkalicu, pirotsku pitu sa kiselim kupusom, janiju od jagnjeće glave iz Poganova kod Dimitrovgrada, sekelji gulaš iz Skorenovca, perkelt sa testom sa Palićkog jezera i mnoge druge originalne recepte.
Nikola
06.03.2017. 16:25
Ali kada ga vidim da u čorbu stavlja zamrznuto voće i povrće iz kese, umesto svežeg, promenim kanal. Inače ima lepih tradicionalnih recepata iz raznih zemalja. Pamtim recepte sa putovanja po Kapadokiji.Emisija je vrlo lepo zamišljena, ali je upropaste namirnice koje je voditelj dužan da koristi zbog sponzora. Previše koristi margarin, skoro u sve ga trpa.
Komentari (1)