Džoni Li Miler - Šerlok sa hiljadu lica

Milan ADžIĆ

25. 03. 2017. u 18:21

Џони Ли Милер - Шерлок са хиљаду лица

Foto Si-Bi-Es

Glumac o uspehu serije "Elementarno", sličnostima sa najčuvenijim detektivom na svetu, saradnji sa Lusi Lu...

DA STE pre dve i po decenije upitali nekog od vršnjaka danas svetske zvezde Džonija Lija Milera (44), a tada tek stidljivog dečaka iz engleske provincijske varoši Kingston, o tome gde vide svog drugara iz klupe za dvadesetak godina, verovatno bi svi dali pogrešnu prognozu. Baš taj ćudljivi sanjar, nama poznatiji kao junak čuvenog "Trejnspotinga", filma kome se u nastavku vratio posle 20 godina, vlasnik dve nominacije za nagradu Bafta, i bivši suprug nikada dosadne Anđeline Džoli, već pet sezona "praši" u roli slavnog detektiva - čuvenog Šerloka Holmsa. Na njegov način. Koliko i kako mu je serija "Elementarno" promenila život, pomogla da omiljenog junaka pisca Artura Konana Dojla sagleda iz stotinu različitih uglova, i da u njegovom ludilu pronađe delić opravdanja svog sopstvenog, u ekskluzivnom intervjuu za "TV novosti" otkriva nam najslavniji Šerlok trećeg milenijuma.

- Imam problem sa tim jer me porede sa ostalim glumcima koji su glumili Šerloka. Smatram da je Holms suviše kompleksan lik da bi se bilo ko od nas, koji smo ga glumili, mogao nazvati prvim ili najboljim - smatra Miler, tvrdeći da je svako od glumaca zaduženih da dočaraju lucidni um londonskog detektiva pred TV kamerama, u tome bio prvi. - Šerlok nije jedan. Reč je o ličnosti sastavljenoj od toliko slojeva da svaki može biti lik za sebe. Smatram da je moj Holms sasvim nov. Ipak, tako je sa svakom novom ekranizacijom ovih priča ser Artura Konana Dojla.

* Šta je to što Šerloka pokreće u nov osvajački pohod na svet kriminala?

- Bez sumnje, reč je o ambicijama ponovo rođenog čoveka. On se oseća psihički i fizički sposobnim da se uhvati u koštac sa zločinima, i da ih zahvaljujući briljantnom umu, osveženom i vaskrslom, s ponosom raščivija i satera u ćošak. Ono što mi se dopada u našoj verziji sage o Holmsu je to što je on čovek od krvi i mesa. Zavisnost od droge nije prehlada koju možete pobediti čajem i limunom. Ona se vraća. Danas ste blistavi um, ali već sutra se možete naći pred vratima pakla, izazovima je teško odoleti. I baš u toj turbulenciji pobeda i poraza vidim uspeh naše priče o Šerloku. Njegov savršen mozak suočava se sa slabostima duše, i iznova nastoji da savlada ono što ga čini čovekom. Svoje nedostatke.

* U toj borbi, ipak, nije usamljen?

- Tako je. Ima podršku vernog Votsona. Baš kao i u originalu.

*A u ovoj, novoj verziji Šerlokov saputnik nosi štikle.

- Da, on je žensko. Džoan Votson njegova je partnerka u razrešavanju misterioznih zločina, ali i više od toga. Posle molbe Holmsovog oca da mu bude oslonac i orijentir u životu nakon rehabilitacije, ona postaje njegov najbolji prijatelj. Dopada mi se način na koji su producenti razvili njihov odnos. Imaju jedinstvenu dinamiku čija je osnovna osobina to što su suprotstavljeni jedno drugome. Uprkos svemu slažu se savršeno. I što je najvažnije, ne na romantičan, već na strogo profesionalan način. Oni su Holms i doktor Votson. Serija nas, u stvari, uči da je "Elementarno" njihovo zajedničko putovanje u otkrivanju njih samih. Holms otkriva potresne detalje koji se kriju poput olupina broda u magli njegovog sećanja, a Džoan postaje svesna bolnih uspomena svoje prošlosti koje joj ne dozvoljavaju da nastavi sa životom bez straha. Zajedno oni postaju jedna kompletna osoba.

* Kako je na vas delovao povratak i početak pete sezone? Da li su vas Šerlokove mozgalice umorile?

- Kao i posle svake pauze, "mašina" pomalo škripi dok se ne zagreje. Ipak, brzo smo se uhodali u nove avanture proslavljenog tandema i otisnuli se u nove izazove. Strastveni sam ljubitelj Dojlovih dela. Pročitao sam sve njegove romane o Holmsu i nikada mi ga nije dovoljno. Obožavam kriminalistiku kao žanr. Ništa ne osvežava mozak kao savršen zločin. Kao ni onaj trenutak u kom shvatite da čak i najsavršeniji ima neku slabost. A vaš zadatak je da je pronađete. U tome je Holmsova magija. On je hiperposmatrač. Ništa ne može da mu promakne. Nenadmašan je u poslu kojim se bavi. Nažalost, ne i u snalaženju u svetu u kom živi.

* Ali tu u pomoć priskače Votson?

- Džoanina uloga u "Elementarnom" je da u tom uštogljenom egocentriku probudi ono što ga čini čovekom. To sigurno nisu emocije, jer se njima ne služi tako često i spretno. Međutim, osećaj za ispravno i pogrešno Holmsova je glavna odlika. Na tu kartu savršeno igra dr Votson i pomaže mu da prihvati svet oko sebe onakav kakav jeste. Sa svim vrlinama i manama. Baš kako bi i svet trebalo da doživi Šerloka. Dugo sam njegov veliki obožavalac, ali tek u ovoj seriji, shvatio sam da sam mu i ja poput mnogih prišao sa predrasudama. Slepo se držeći knjige možete stvoriti samo ono već viđeno. A lik ovog detektiva nudi mnogo više. Svaki put on može biti neko nov i poseban.

* Kad ste započinjali snimanje serijala, da li ste mogli i da naslutite da ćete dogurati do 100. epizode?

- Pre svega, srećan sam što se to dogodilo, jer nema mnogo kolega koje se mogu pohvaliti tim uspehom. Možete snimiti dobru seriju, imati neviđen scenario i glumačku postavu, a da ne doživite ni završetak prve sezone. To što se vama sa umetničke strane dopada plod vašeg rada, nije merilo nikakvog uspeha. Ako ne prodate proizvod, ne možete očekivati da će on dugo biti na tržištu. Pravila naše industrije su jednostavna. Profit je sve. Ako gledaoci prate seriju, ona će se emitovati i dobiti priliku za bezboroj sezona. U suprotnom, tražite nov angažman. To je najbolje pokazala koleginica Lusi Lu, kad se našla u prilici da režira jednu od epizoda. Kao glumica, tačno je znala šta je to što publika želi da vidi. I to je gledaocima i ponudila. Kod Lusi mi se dopada što je posvećena detaljima, i što ne ostavlja previše mesta za slučajnosti. Neki bi rekli da je opsednuta kontrolom, a meni se čini da je na tragu novog poziva. Bila bi sjajan režiser odnosno producent.

* Da li i sebe doživljavate na isti način?

- Čini mi se da sam ja malo više sklon eksperimentisanju. Tome u prilog govore i likovi koje sam tokom karijere glumio. Ugavnom su neprilagođeni, i na "svoju ruku". Kao i ja. Još pamtim trenutak kad sam sa 17 godina napustio srednju školu i rešio da mi gluma bude životni poziv. Danas bih dobro razmislio da se ponovo nađem u istoj situaciji, ali smatram da nisam pogrešio. Čovek ponekad mora da bude lud da bi shvatio šta sve može. Volim da verujem da sam jedan od onih čije je ludilo svet učinilo boljim mestom za život. Makar malo.


* London zamenio Njujorkom

ZA razliku od prethodnih filmova i serija, vaš Šerlok budi se u Njujorku, ne u Londonu. Zbog čega?

- Sagledamo li celokupnu situaciju iz vizure u koju je produkcijski tim serije "Elementarno" postavio Šerloka, to deluje sasvim prirodno. On se upravo osvestio iz duge mentalne kome, uzrokovane problemom sa drogom. Lečio se u Velikoj jabuci, ostavivši sve probleme sa one strane okeana. U "Elementarnom" bavimo se Šerlokom posle Šerloka. Ono što je ostalo u maglovitom Londonu zlokobno je i krije strašnu tajnu. Ali to je sve što znamo o Šerloku iz tog vremena. I ne želimo da se osvrćemo na prošlost. Holms je ponovo živ.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije