OAZA NARCISA I DIVLJIH KONJA: Planina Stolovi poviše Kraljeva u ovo doba godine najlepša je u Evropi (FOTO)

G. ĆIROVIĆ

16. 05. 2021. u 17:40

VIŠE od 3.000 zaljubljenika u prirodu, rekreativaca i iskusnih planinara iz gradova širom Srbije, okupilo se u nedelju na planini Stolovi, koja se sa južne strane izdiže poviše Kraljeva, manastira Žiče, Mataruške Banje, srednjovekovnog Magliča i Ibarske klisure, na tradicionalnoj turističko-sportskoj manifestaciji „Narcisu u pohode“.

ОАЗА НАРЦИСА И ДИВЉИХ КОЊА: Планина Столови повише Краљева у ово доба године најлепша је у Европи (ФОТО)

Foto: G. Šljivić

Kao retko gde u Srbiji padine Stolova polovinom maja bukvalno se zabele od cvetova divljeg narcisa, a ljubitelji prirode ne propuštaju priliku da uživaju u ovom mirisnom cveću i netaknutoj prirodi planinskog masiva jugozapadno od grada na Ibru.

- U ovo doba godine nema lepše planine u Evropi od Stolova. Ovo je prava oaza među narcisima i poludivljim konjima, ovo je jedinstven dar prirode, pravo bogatstvo - kaže Stefan Bogdanović zaljubljenik u prirodu iz Gornjeg Milanovca, kojeg smo sa kćerkicom i prijateljima zatekli na jednom od proplanaka.

Planinarska trasa, sve do Usovice, vrha Stolova na nadnmorskoj visini od 1.375 metara gde i rastu najlepši i najmirisniji narcisi, dugačka je oko 20 kilometara sa visinskom razlikom od oko 1.000 metara, a planinari slabije kondicije koristili su kraću i lakšu stazu dužine 11 kilometara sa usponom od oko 700 metara.

Uživajući u netaknutoj prirodi stoletnih šuma, cvetnih livada i proplanaka, planinari su na Usovici mogli i da iz neposredne blizine vide krdo poludivljih konja koji već duže od tri decenije opstajavaju na ovom planinskom masivu, kao i da se poklone pravoslavnom krstu visokom čak 33 metra.

- Mi smo po peti put na Stolovima, a prošle godine nismo dolazili zbog epidemiološke sitiacije. Planinarenjem se bavimo amaterski, cilj nam je da laganim hodom za tri-četiri sata savladamo uspon – poručuje grupa planinara-amatera iz Novog Sada.

Manifestacija „Narcisu u pohode“ na Stolovima se održava od 1956. godine. Oragnizator ove godine je PSD „Gvozdac“ iz Kraljeva u saradnji sa ovdašnjom Turističkom organizacijom, Planinarskim savezom Srbije i Ministarstvom omladine i sporta.

- Mirišu narcisi, cvrkuću ptice, a na proplancima trčkaraju poludivlji konji, kao da smo u nekom filmu – prenose svoje utiske izletnici iz Požege. - Ovde je fantastično, dišemo punim plućima i uživamo u prirodi!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)