PRE ĆE NAS ČUTI KAMEN NEGO VLAST:Srbi u Jastrepcu, nadomak Bujanovca, uz tradicionalni obred na Đurđevdan mole se i da dobiju parče asfalta

J. STOJKOVIĆ

06. 05. 2021. u 11:09

MEŠTANI planinskog sela Jastrebac, nadomak Bujanovca, nemaju prodavnicu, apoteku, ambulantu, poštu... U šali kažu da imaju samo jedan "objekat", mesto koje zovu "sveto maslo" posvećeno Svetom Đorđu.

ПРЕ ЋЕ НАС ЧУТИ  КАМЕН НЕГО ВЛАСТ:Срби у Јастрепцу, надомак Бујановца, уз традиционални обред на Ђурђевдан моле се и да добију парче асфалта

Foto J. Stojković

Dva puta godišnje oni se okupe ispred kamena koji im služi kao crkva i pomole se. Tako je i ovog Đurđevdana, kada oni mole Svetog Đorđa za zdravlje svojih porodica, ali i za "parče asfalta" - šest kilometara puta od kojih zavisi opstanak više srpskih porodica u ovom selu. Kucali na sva vrata, od Opštine, preko Ministarstva do predsednika države.

- Pre će nas čuti kamen nego vlast i oni koji su odgovorni za izgradnju puteva i oporavak sela. U našem slučaju povratak na rodna ognjišta i oživljavanje napuštenih sela je samo prazna priča iako ima nas koji ulažemo i želimo da se vratimo u rodno selo, ali naše apele godinama niko ne čuje - kaže Zoran Bojković, preduzetnik iz ovog kraja koji živi i radi u Beogradu i koji je voljan da se vrati u rodni Jastrebac, i da pokrene proizvodnju.

Običaj  Meštani se kod "bogomolje" okupljaju za Đurđevdan, Foto J. Stojković

Iako nema mnogo porodica koje žive u ovom selu, svega desetak kuća, ipak ima mladih koji bi ostali u svom kraju i razvijali seoski turizam.

- Ko nam je kriv što smo srpska manjina u opštini u Srbiji. Majorizacija, diskriminacija..., kako već nazvati činjenicu da godinama idemo i molimo da nam naprave put, da ne živimo odsečeni od sveta - kaže Bojković, koji i ovaj Đurđevdan provodi u rodnom kraju.

Sveštenik u ovo selo ne svraća jer nema crkve, ali to meštane ne sprečava da obeleže seosku slavu kako dolikuje.

Zoran Bojković, Foto J. Stojković

- Ovo nam je bogomolja, ovo je naša veza sa verom, ovo je naše mesto okupljanja. Otkako selo postoji, postoji i ovaj kamen. Pomolimo se i zahvalimo Bogu na svemu - pričaju nam meštani, dok poljoprivrednik Žarko Jovanović, ove godine simbolično domaćin slave, predaje deo kolača pčelaru Momiru Stanojeviću.

NOVI MINISTAR, NOVA NADA

SVAKI novi ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, za meštane Jastrepca je nova nada. Pišu, šalju dopise, mole se i nadaju da će neko razumeti da je to parče asfalta za njih od životne važnosti. Tako i sada pripremaju novo pismo u kom će moliti ministra Tomislava Momirovića da razmotri njihov problem.

Kada su pre dve godine stigle "mašine" u Jastrebac, meštani nisu krili radost. Ugostili su putare kao najmilije. Verovali su da se njihovoj dugogodišnjoj borbi da do sela umesto zemljanog vodi asfaltni put nazire kraj, jer su takvo obećanje dobili i od predsednika Vučića. Međutim, ono što je ostalo iza putara i što je definisano kao "put pripremljen za asfaltiranje" sa prvim kišama odseklo je selo od civilizacije. Kada su se meštani obratili izvođaču radova, "Putevima Srbije", stigao je zaključak u kom se navodi da "ovako urađen put u potpunosti odgovara potrebama na terenu i da meštani (osim jednog) do kraja izvođenja radova nisu imali nikakvih primedbi".

Svetilište  "Sveto maslo" , Foto J. Stojković

Iako nezadovoljni, ljudi u ovom selu se žene i udaju, grade kuće i razvijaju proizvodnju. U ovom selu živi i porodica koja se svrstava u red najvažnijih proizvođača meda na jugu Srbije.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RED SUNCA, PA RED KIŠE: Evo kakvo nas vreme očekuje danas