NIKO NE ZASLUŽUJE DA BUDE GLADAN!: Rukometaš Milan Šajin u svojoj pekari u Vrbasu besplatno daje hleb siromašnima dok hara korona

Zoran Rajić

14. 03. 2021. u 17:09

U VRBASU za svakog ima hleba, pa i za one koji nemaju novca da ga kupe. To je omogućio rukometni internacionalac Milan Šajin (27) u svojoj pekari u rodnom gradu. Na vratima njegove pekare poslednjeg dana februara osvanulo je obaveštenje: "Dragi sugrađani, za osobe koje ne mogu da plate hleb i koje sebi ne mogu da priušte, hleb je besplatan!"... Milan je naznačio da ta odluka stupa na snagu 28. februara i da će trajati sve dok traje i borba sa kovidom 19.

НИКО НЕ ЗАСЛУЖУЈЕ ДА БУДЕ ГЛАДАН!: Рукометаш Милан Шајин  у својој пекари у Врбасу бесплатно даје хлеб сиромашнима док хара корона

Milan u Društvu invalida u Vrbasu / Foto Privatna arhiva

- Prvog dana javio se samo jedan sugrađanin, drugog dana šest, a sad ih je redovno svakog dana desetak. Među njima ima i beskućnika. Siguran sam da je barem duplo više onih koji nemaju ni za hleb, ali se stide da uđu u pekaru i da ga uzmu - kaže Milan.

On naglašava da besplatan hleb u njegovoj radnji "nije nikakva pomoć, već podrška ljudima koji se bore u ovim teškim vremenima, kad nikome nije lako".

Milan je otvorio pekaru krajem januara prošle godine, a već početkom aprila je pozvao samohrane majke i očeve, sa decom, kao i ostale siromašne porodice, na besplatne obroke u njegovoj pekari.

- Dva meseca smo tim porodicama svakodnevno obezbeđivali po tepsiju bureka ili četiri sendviča, uz jogurt. Nezamislivo je da ljudi u 21. veku nemaju dovoljno hrane. Niko ne zaslužuje da bude gladan - ističe Milan.

RUKOMETNA I PEKARSKA KLASA

RUKOMETNI div Milan Šajin (197 cm - 105 kg) igrao je u Vrbasu i Somboru, a sa nepunih 18 godina postao je profesionalac u Kataru, gde je nastupao i za reprezentaciju i dobio priznanje Olimpijskog komiteta za najmlađeg igrača Azije. Karijeru je nastavio u Rumuniji, Makedoniji i Mađarskoj, a od prošle godine igra, kako kaže, poluprofesionalno (zbog povreda) u Jugoviću iz Kaća.

- U pekarstvu "pucam" na kvalitet, i da su mi radnici plaćeni koliko treba. Zato mi se pekara zove "Klasa" - pojasnio je Milan.

 

Milan Šajin u rukometnom dresu / Foto Privatna arhiva

U novembru je njegova firma pokrenula humanitarnu akciju, koja će takođe trajati dok traje bitka sa koronom, a sprovodi se tako što se u pekari odabere određeni proizvod, od čije se prodaje sav novac uplaćuje onima kojima je potreban. "Humani proizvodi" dosad su bili krem i puter kifla, beli perec i slani štapić, a prihodi su donirani samohranom ocu sa petoro dece u selu Mramorak kod Kovina i Društvu invalida u Vrbasu, i upotrebljeni su za kupovinu novogodišnjih paketića za decu iz ugroženih porodica. Trenutno se u pekari od svakog prodatog jogurta odvaja pet dinara, a prikupljeni novac biće dodeljen Nacionalnom udruženju roditelja dece obolele od raka (NURDOR).

- Znam šta znači nemati, jer potičem iz siromašne porodice. Doniranjem nijedan preduzetnik ne može da osiromaši, ali svaki može da pomogne - poručuje Milan.

DOKAZ

GLAS o tome da Šajin besplatno daje hleb proširio se izvan Vrbasa, pa su se javila dvojica privrednika, iz Alibunara i Čačka, od kojih je prvi spreman da pokloni tonu pšenice, a drugi tonu brašna, pekarima koji bi sledili njegov primer.

- Kad sam to čuo, znao sam da sam uspeo - kaže Milan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NESVAKIDAŠNJE ISKUSTVO JEDNOG DOSTAVLJAČA: Ne znam da li da bacim one kese i klisnem niz stepenice, ili da stoički sačekam...