ORLOVINE - SVEDOČANSTVO O ŽIVOTU U VREME CARA JUSTINIJANA: Mali Zvornik godinama podržava istraživanja na lokalitetu iz 6. veka (FOTO)

V. MITRIĆ

22. 02. 2021. u 18:18

IMAJUĆI u vidu značaj arheološkog nalazišta Orlovine, lokalna samouprava u Malom Zvorniku u protekle četiri godine omogućila je nastavak istraživanja na lokalitetu, započetih 2013. godine.

ОРЛОВИНЕ - СВЕДОЧАНСТВО О ЖИВОТУ У ВРЕМЕ ЦАРА ЈУСТИНИЈАНА: Мали Зворник годинама подржава истраживања на локалитету из 6. века (ФОТО)

Foto: OU Mali Zvornik

Odvašnja vlast je finansirala i izradu tehničkog projekta konzervacije nalazišta, koji, kako kaže predsednik opštine Zoran Jevtić, „predstavlja osnov za zaštitu pronađenih materijalnih ostataka i uređenje lokaliteta u turističke svrhe“.

- Kako bi pronađene predmete adekvatno smestili, zaštitili i predstavili javnosti, u dogledno vreme planiramo formiranje muzejske zbirke, u okviru koje će biti izloženi predmeti pronađeni na lokalitetu, kao i drugi artefakti, koji svedoče o bogatom kulturno-istorijskom nasleđu opštine - ističe sagovornik „Novosti“. - Predstoji i uređenje prilaza lokalitetu za posetioce, u okviru kojeg nameravamo da izgradimo svu neophodnu infrastrukturu i uredimo pešačke staze, sa mestima za odmor, kao i prilaze vidikovcima, sa kojih se pruža veličanstven pogled na Zvorničko jezero i okolinu.

Zasluge za otkrivanje lokaliteta Orlovine, prema Jevtićevim rečima, „ pripadaju istoričaru i velikom zaljubljeniku u istoriju našeg kraja profesoru Dejanu Paviću, koji na žalost više nije sa nama, na čiju inicijativu su pre sedam godina počela pomenuta arheološka istraživanja“.

- Zahvalnost na istraživačkom radu i upornosti da nam omogući uvid u razdoblje istorije koje je, prekriveno slojevima zemlje, vekovima stajalo neotkriveno dugujemo i profesoru Dejanu Radičeviću, docentu Filozofskog fakulteta u Beogradu, koji je zajedno sa profesorom Pavićem, ali i nakon njegove smrti, predano radio na otkrivanju Orlovina -priča Jevtić. -Prema tvrdnjama stručnjaka, Orlovine su posle Caričinog grada drugi značajan arheološki lokalitet u Srbiji, koji svedoči o životu na ovom prostoru u vreme vladavine vizantijskog cara Justinijana.

Na Orlovinama su pronađeni ostaci utvrđenja iz ranovizantijskog perioda, tačnije iz šestog veka nove ere, kao i ostaci crkve većih dimenzija tipa bazilike i različitih sitnih predmeta iz tog doba.

Interesantno je da su u okviru istraživanja na istom lokalitetu pronađeni i ostaci građevina i drugi materijalni ostaci iz ranog srednjeg veka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega