ARHEOLOGIJA U VIDEO-IGRAMA: Muzej u Paraćinu i institut za kreativno preduzetništvo sproveli prvo mapiranje kreativnih industrija u Pomoravlju

Z. RAŠIĆ

11. 02. 2021. u 14:13

INSTITUT za kreativno preduzetništvo i inovacije u saradnji sa paraćinskim Zavičajnim muzejem sproveo je prvo mapiranje kreativnih industrija u Pomoravlju.

АРХЕОЛОГИЈА У ВИДЕО-ИГРАМА: Музеј у Параћину и институт за креативно предузетништво спровели прво мапирање креативних индустрија у Поморављу

Foto Zavičajni muzej

To će pomoći stvaranju uslova da kulturno nasleđe postane inspiracija kreativnom preduzetništvu, a umetničko oblikovanje stakla i tekstila, kao i arheogejming (povezivanje arheologije i gejming industrije), prioriteti za razvoj kreativne ekonomije ovog kraja. Zato je pri Zavičajnom muzeju u Paraćinu već pokrenut Centar za arheogejming.

Inovativnih projekata poput ovog, čiji je rukovodilac dr Hristina Mikić i koji je podržala Ambasada SAD u Srbiji, dosad nije bilo u Pomoravlju. Arheolog Branislav Stojanović kaže da je arheogejming novina u kojoj se gejming tehnologija primenjuje u arheološkim istraživanjima, a sa druge strane, nalazi iz arheologije koriste se za razvoj arheo video-igara.

- Arheogejming je upotreba ozbiljnih video-igara u arheologiji. Primena gejming tehnologije može da bude višestruka, uključuje virtuelnu realnost, proširenu stvarnost, kompjutersku grafiku, veštačku inteligenciju... Na primer, uz pomoć gejminga možemo da rekonstruišemo 3D okruženje u kome se nalazila određena zajednica - objašnjava Stojanović.

On kaže da je paraćinski Muzej već zagazio u ovu oblast kroz nedavno završen projekat "Krafter". Potreba za uspostavljanjem Centra za arheogejming i njegove aktivnosti iskristalisane su kroz projekat "Podsticanje kreativnog preduzetništva u Pomoravlju", ali je i rezultat novih zahteva u oblasti digitalne transformacije kulturnog nasleđa - zaključuje Stojanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega