KAD BI MAMA MOGLA DA VIDI NOVU KUĆU: Milica Bezarević o obnavljanju porodičnog doma i životu sa sestrom posle majčine smrti

I. BOGIĆEVIĆ - B. BORISAVLjEVIĆ

11. 11. 2020. u 10:17

IZ dana u dan kuća je menjala oblik, dobili smo elemente za kuhinju, zidne i podne pločice, laminat, nameštaj, zavese, PVC stolariju.

КАД БИ МАМА МОГЛА ДА ВИДИ НОВУ КУЋУ: Милица Безаревић о обнављању породичног дома и животу са сестром после мајчине смрти

Marija i Milica Bezarević / Foto Privatna arhiva

Volela bih da je tu mama da vidi kako se ostvarilo sve o čemu smo maštale. Od nadležnih dosad nismo dobili nikakvu pomoć. Dugovanje za struju sam morala da platim u celosti. Ali želim da zahvalim svima koji su pomogli sestri i meni, kao i mnogobrojnima koji su uplatili novac na račun objavljen u "Novostima". A najlepše što nam se dogodilo je što sam dobila starateljstvo nad dve godine mlađom sestrom Marijom.

Tri meseca posle smrti majke Ivane, ovako, za "Novosti", govori Milica Bezarević (19) iz sela Stubline kod Obrenovca. Posle gubitka majke krajem jula, devojke su ipak ostale zajedno, a brigu o porodici je preuzela Milica. Devojke su nasledile i majčinu penziju od 13.000 dinara. Zahvaljujući, pre svega, pomoći roditelja Marijinih drugara i dobrih ljudi, urađeno je mnogo u kući, ali je njihova egzistencija i dalje neizvesna. Od obećanja da će Milica dobiti posao, što bi znatno olakšalo život sestrama, zasad nije bilo ništa.

HUMANOST

AKCIJU pomoći sestrama pokrenula je dr Jelena Ubavić Nikolić, razredna mlađe sestre Marije. Na njen apel reagovali su roditelji Mirjana i Zoran Radić, koji su organizovali prijatelje i roditelje ostalih učenika. Njihovi drugari su preko društvenih mreža podelili tekst koji je izašao u "Novostima", tako su počeli da se javljaju humani ljudi. Oni koji žele da pomognu sestrama Bezarević, mogu to da učine na tekući račun kod Poštanske štedionice broj 200-119252261-94.

Dok se kuća renovira, Marija je u đačkom domu, a Milica kod porodice Rodić na Ledinama. Starija sestra je položila preostale ispite, pošto se u četvrtoj godini prebacila na vanredno školovanje da bi mogla da se brine o bolesnoj majci. Krajem januara je očekuje odbrana maturskog rada. Obe su učenice Medicinske škole "Nadežda Petrović" u Zemunu.

Milica i Marija su se dve i po godine uz majku borile s njenom teškom bolešću. Negovale su je, krile suze dok su je gledale u užasnim bolovima, presvlačile je, hranile, kupale, bodrile... Ali bolest je bila jača. Majka je preminula 26. jula u 45. godini.

- Prolazili su dani koji su vodili ka kraju života u kom sam imala svoj oslonac, sigurnost i podršku - majku. U nekoliko trenutaka na mene su pali svi problemi. Osetila sam se odgovornom da svojoj sestri i sebi obezbedim što bolje uslove za život, ali nisam znala kako. Bila sam bespomoćna - priča nam Milica.

Dom mladih sestara dobija novo ruho i nameštaj / Foto Privatna arhiva

Otac, koji živi u Prijepolju, ostao je ranije bez starateljstva nad ćerkama zbog problema sa alkoholom. Rodbina ih je odavno zaboravila, pojavili su se samo na sahrani.

- Veliko hvala ekipi koja je danonoćno radila, posle svojih radnih obaveza, na našoj kući. Bez Rode, Krleta, Vlade, Slavka, Nenada, Vlade Brusa, Nebojše, Duleta, Marka, ne bi ništa izgledalo kako sada. Zbog njih smo osetili ljudsku podršku i sigurnost kada smo ostale prepuštene same sebi - poručuje Milica.

Kada su pročitali priču o sestrama Bezarević u našem listu, naši zemljaci iz Austrije su se spakovali i sa građevinskiom materijalom došli da pomognu Milici i Mariji.

ČUČKOVIĆ: POMOĆI ĆEMO

UPOZNATI smo sa slučajem sestara Bezarević. Planirali smo da obezbedimo posao za stariju sestru Milicu u Gerontološkom centru, ali se sve to zbog epidemije virusa korona prolongiralo. U svakom slučaju, pomoći ćemo im - kazao je za "Novosti" Miroslav Čučković, predsednik Opštine Obrenovac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RED SUNCA, PA RED KIŠE: Evo kakvo nas vreme očekuje danas