HVALIĆU SRBIJU GDE GOD BUDEM! Denis Salavan, bostonski profesor, o iskustvima sa testiranjem na kovid 19 u SAD i Srbiji

D. SAVIĆ

21. 10. 2020. u 13:24

HVALA Srbiji i zdravstvenim profesionalcima u Beogradu što su učinili da moje iskustvo sa obaveznim PCR testom prođe bez stresa, efikasno i prijateljski.

ХВАЛИЋУ СРБИЈУ ГДЕ ГОД БУДЕМ!  Денис Салаван, бостонски професор, о искуствима са тестирањем на ковид 19 у САД и Србији

Foto Tanjug

Bilo je to više nego što sam očekivao, posebno posle mog užasnog iskustva sa testiranjem u SAD.

Profesor političkih nauka i međunarodnih odnosa na bostonskom univerzitetu Sever-istok Denis Salivan ovim rečima se obratio "Novostima", sa željom da ispriča svoju neveselu sagu o obaveznom testiranju na virus korona zbog putovanja, i zahvali što je, posle mnogo peripetija i nepotrebnih troškova, uspeo da otputuje u Kairo.

- Moja supruga i ja smo se pripremali da putujemo u Kairo 3. oktobra. Znali smo da Egipćani traže PCR test, pa smo tragali na internetu za uputstvima, bez mnogo uspeha. Informacije su bile zbunjujuće. Kada smo pokušali da pozovemo naš lokalni zdravstveni centar, niko nije odgovarao, tri dana zaredom - priča Salivan.

Na kraju su, kaže, pronašli kovid-test za putnike na lokalnoj klinici. Morali su da zakažu dva termina, jer nisu mogli da ih prime zajedno. No, nisu dobili nikakvu potvrdu da će biti testirani. Zakazanog dana stigli su ranije, pre osam ujutro, samo da bi proverili da li će biti testirani.

- Srećom, bili smo prvi na redu, tehničari su ulazili i izlazili, ali nam niko nije prišao do devet. Tada su nam saopštili da treba da platimo 250 dolara po osobi, odnosno 500 za oboje, što nigde na internetu nije rečeno. Bili smo šokirani cenom, ali nismo imali kud, bez testa nismo mogli da poletimo. Uzeli su nam uzorke i rekli da bi trebalo da dobijemo rezultate za dva do tri dana, ili za četiri do pet - seća se Salivan.

POHVALE Denis Salivan,Foto Privatna arhiva

Srećom, kaže, testovi su stigli za dva dana, taman da na vreme da krenu na aerodrom 3. oktobra. Tu ih je sačekalo neprijatno iznenađenje.

- Na aerodromu "Logan" u Bostonu, osoblje "Lufthanse" nam je saopštilo da ne možemo da se ukrcamo na avion za Kairo, jer se nigde uz rezultate ne pominje PCR test. Bili smo, srećom, negativni, ali nedostajala su ta tri "magična" slova iako su nas tehničari na testiranju uveravali da smo uradili PCR test - kaže Salivan.

Shvativši da ne mogu da otputuju u Kairo, odlučili su da se preusmere ka Beogradu, rodni grad njegove supruge, gde su planirali da dođu po povratku iz Kaira. Tako je Beograd, gde test nije bio neophodan, postao prva stanica. Posle dve nedelje u Beogradu, odlučili su da ponovo pokušaju da se testiraju i najzad odlete za Kairo.

- Iskustvo iz Beograda bilo je potpuno drugačije od našeg neprijateljskog, neefikasnog, bezličnog, i vrlo skupog iskustva u SAD. U Beogradu je informacija na Vladinom portalu za kovid test bila jasna i razumljiva. To nam je omogućilo da zakažemo zajedno testiranje, ovog puta u isto vreme. Odmah smo dobili potvrdu termina putem mejla i SMS-a, uz kodove - priča naš sagovornik.

PAŽNjA PREMA STRANCU

- UZ "standarne" mejlove, uz rezultate testa, neko nam je iste večeri pisao iz iste vladine imejl službe da lično ponovo potvrdi da su naši rezultati negativni. Uzvratio sam pismom u kome sam se se zahvalio na dodatnom naporu da mi se obrate, meni strancu - kaže Salivan.

U lokalnoj menjačnici su, dodaje, za upola manju cenu nego u SAD platili testiranje.

- Otišli smo u Gradski zavod za javno zdravlje u Beogradu, u osam ujutro, gde su nas kroz ceo proces vodili vrlo predusretljivi medicinski radnici, svi profesionalni, ljubazni i efikasni. Znali smo gde da idemo, koje formulare da ispunimo, kada da se pripremimo za test, rečju odnosili su se prema nama s poštovanjem i humano - ističe američki profesor.

Tog istog dana u 16.15 dobili su mejl sa potvrdom da su negativni na PCR testu, što je značilo da mogu da otputuju u Kairo za dva dana. Rezultati su bili ispisani i na srpskom i na engleskom jeziku, vrlo detaljno.

Sagovornik nam se javio iz Kaira, gde su srećno stigli:

- Mogu samo da kažem sve najpozitivnije o izuzetnom iskustvu koje smo imali u našem voljenom Beogradu. Svim zdravstvenim profesionalcima i svima drugima uključenim u borbu s ovom globalnom pandemijom želim da kažem jedno veliko hvala. Hvala vam za sve što činite, i za način na koji to činite. Zauvek sam zahvalan, i nastaviću da, na sve strane, širim te hvale - zaključuje, za "Novosti", profesor Salivan.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PUBLIKA JE OSTALA U ŠOKU: Ruski as je reagovao kao niko nikada posle poraza (VIDEO)