ROĐENJE STEFANA U SRBIJI JE OBAVEZA PREMA PRECIMA: "Novosti" sa princom Filipom i princezom Danicom Karađorđević

Gorana NOVAKOVIĆ

17. 10. 2020. u 16:00

OTMENI, a jednostavni. Odmereni, a energični. Strogi, a istovremeno blagi. Ovo bi možda u najkraćem mogao da bude utisak o njima dvoma. O jednom bračnom paru, čiji dalji tok života diktira mali princ. Bukvalno.

РОЂЕЊЕ СТЕФАНА У СРБИЈИ ЈЕ ОБАВЕЗА ПРЕМА ПРЕЦИМА: Новости са принцом Филипом и принцезом Даницом Карађорђевић

Foto D. Milovanović

Njihovo kraljevsko visočanstvo princ Filip i princeza Danica, posle mnogo vremena provedenih u inostranstvu, od juna ove godine malu oazu mira pronašli su nedaleko od Karađorđevog parka, gde su nas i dočekali. Na Vračaru su odlučili da stvore dom, van Dvora. Dvoipogodišnjeg sina Stefana odgajaće u Srbiji, u gradu koji je prvi i "kumovao" njihovoj sreći. Tu su se upoznali, venčali pre tri godine, tu i postali roditelji. Da će Beograd biti novo životno poglavlje za njih troje, nije bilo dvojbe.

Foto D. Milovanović

- Danica i ja smo još od našeg venčanja planirali da se doselimo u Srbiju - priča nam princ Filip. - Doneli smo odluku i na Vidovdan ove godine došli u Beograd. Prirodno je da živimo tamo gde pripadamo i gde su naši koreni. Svojim životom i radom u Beogradu trudićemo se da budemo primer, i da pružimo podstrek mladim ljudima koji imaju želju da se vrate, da znanje i iskustvo koje su stekli u svetu prenesu u Srbiju.

MALI, A VEĆ POLIGLOTA

STEFAN srpskim jezikom perfektno vlada. Takođe je vrlo talentovan za strane jezike. Engleski govori dobro, jer smo doskoro živeli u Londonu. Počeo je veoma rano da komunicira i da priča. Filipova majka princeza Maria da Glorija sa njim govori španski i on već može da komunicira na tom jeziku. Kada odemo u Pariz gde sam ja odrasla, vidimo da pokazuje interesovanje prema tim novim rečima - ponosno otkriva Danica Karađorđević.

U Beograd su se hrabro preselili u jeku pređašnjeg talasa epidemije. Razdvojenost od porodice nije im bila laka, a kako nam otkriva princeza Danica, Stefanu je zatvorenost naročito bila teška, jer je već sada vrlo društven. Prilagodili su se radu od kuće i čuvaju se koliko god mogu.

- Ja sam umetnica, i svoju stvaralačku aktivnost imam u ateljeu sa svojim ocem Ciletom Marinkovićem. Filip se bavi finansijama u inostranoj kompaniji. Vreme smo proveli u samoizolaciji i zajedničkim radom uspeli da odgovorimo svim izazovima koji su bili pred nama. Mnogo vremena smo posvetili Stefanu i pažljivo pratili sve vesti koje su nam stizale. Bili smo u kontaktu sa porodicom, što je za nas bilo veoma važno, posebno što su članovi naše uže porodice i sami bili u izolaciji u drugim zemljama - kaže princeza.

Foto D. Milovanović

Njihovo vreme za šetnju, odmor i celokupan životni tempo prilagođeni su Stefanu.

KRALjEVSKO VENČANjE POSLE 90 GODINA

NjIHOVO venčanje pre tri godine, kako kaže Danica, bilo je omaž venčanja kralja Aleksandra Prvog i kraljice Marije, što ih je dodatno spojilo sa slavnim precima. Bio je to bajkovit dan.

- Sledeći porodičnu tradiciju, odlučili smo da u Sabornoj crkvi, koja ima veliki značaj za porodicu Karađorđević, sklopimo brak pred Bogom. Naše venčanje činodejstvovao je patrijarh srpski Irinej, a prisustvovali su članovi svetskih i evropskih kraljevskih porodica, značajne zvanice iz zemlje i inostranstva, kao i mnogobrojni prijatelji i najuža porodica - priseća se Nj.k.v. princ Filip.

Najradije biraju da vreme provedu u parkovima, gde se tata i sin igraju "jurke". Veoma često mališan je i u Ciletovom ateljeu, gde zajedno slikaju i crtaju.

- To što živimo u Beogradu je veoma važno za razvijanje Stefanove pripadnosti nacionalnom identitetu svoje zemlje - ističe Danica. - Stefan ide u vrtić sa svojim vršnjacima i još uvek je mali dečak koji otkriva svet oko sebe. Razuman je i bistar, radoznao, vedrog je duha i pozitivne energije.

Foto D. Milovanović

Filip dodaje da je osećao ličnu obavezu prema dinastiji i precima da se njihov sin rodi na tlu Srbije, posle bezmalo jednog veka i dve generacije Karađorđevića rođenih u egzilu. Stefan je jedini naslednik iz najmlađe generacije Karađorđevića.

Foto D. Milovanović

- Istorijsko nasleđe koje Stefan nosi presudno je za njegov život. Tradicija i vrednosti kraljevskih kuća iz kojih potiču moji roditelji, pa samim tim i Stefan biće od velikog značaja za njegov razvoj. Titula koju imam ja, ili to što je Daničin otac slavni slikar Cile Marinković, čast je koju mi nismo zaslužili, već smo je stekli rođenjem. Sve ostalo zavisi isključivo od našeg rada, truda i znanja. Baš u tom duhu odgajamo i našeg Stefana - iskren je princ.

Dosta je vladavine profita

KADA se pandemija virusa korona okonča, moramo se potruditi da ne ponavljamo greške iz prošlosti. Svet ne može nastaviti da ide stazom nejedinstva i da funkcioniše u sistemu koji naglašava profit nad svim drugim. Da bi se zaštitilo lokalno, odgovorno društvo mora da ima snažno globalno prisustvo i glas. Znam da preporučena izolacija mnogima ne prija, ali ona jeste prilika da se sada, kada imamo više vremena nego ikada ranije, posvetimo sebi i svojim najmilijima. Kada sve ovo prođe, biće jasnije koliko smo produktivno i smisleno potrošili ovo dragoceno vreme koje sada imamo.

Kada im profesionalne i porodične obaveze to dopuste, mladi kraljevski par posvećen je obilasku pravoslavnih svetinja, manastira i crkava, koje, kako nam kaže Danica, odišu bogatstvom koje nosi naša kultura i vera. Prema Filipovim rečima, njegova lična dužnost jeste da postigne ravnotežu tako da sve akcije i aktivnosti budu uvek u skladu sa potrebama, pre svega, njegove generacije.

Foto D. Milovanović

- Dinastija Karađorđević nastala je iz časnog srpskog naroda. Moja je obaveza da delimo njegovu sudbinu, probleme i način života - odlučan je princ Filip.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (13)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna