ODBILI PONUDE IZ INOSTRANSTVA: Mladi programeri iz Kruševca odlučili da ostanu i u rodnom gradu osnuju uspešnu startap firmu

S. BABOVIĆ

14. 10. 2020. u 19:16

IMALI su ponude za sjajne poslove u inostranstvu, sa znanjem i programskim veštinama koje imaju. Ali, grupa diplomaca-informatičara iz Kruševca, odlučila je da ostane "kod kuće" i osnuje sopstvenu kompaniju. Šansu su dobili prošlog septembra u Biznis inkubator centru (BIC) i kao prva inovaciona startap kompanija u Rasinskom okrugu, počeli su da rade pod simboličnim imenom "Rešivoje".

ОДБИЛИ ПОНУДЕ ИЗ ИНОСТРАНСТВА: Млади програмери из Крушевца одлучили да остану и у родном граду оснују успешну стартап фирму

Mladi inženjeri iz grada pod Bagdalom / Foto S. Babović

Za godinu dana i uprkos pandemiji kovida 19, firma u kojoj je prosečna starost zaposlenih 22 godine, opravdala je osnivanje, a mladi programeri još uvereniji da je odluka da ostanu u Srbiji i svom Kruševcu opravdana. Zasad imaju 15 klijenata za koje rade jedinstvena softverska rešenja koja treba da poboljšaju različite poslovne procese.

- Počelo je tako što smo Nenad Verić i ja učestvovali na takmičenju za najbolju biznis-ideju, i od 300 kandidata, bili među 15 najboljih. Potom u ukupnom plasmanu peti, dok smo u kategoriji tržišni potencijal trijumfovali - priča Aleksandar Đorđević, vođa tima. - Odlučili smo se da ideju realizujemo. Oformili smo tim...

Od institucija pod čijim okriljem rade dobili su svu potrebnu pomoć: opremu, mentorstvo, poslovni prostor. Da su na pravom putu i da digitalizacija poslovnih procesa ima budućnost pokazalo se i kada su rešili da "digitalizuju" preduzeća u Rasinskom okrugu.

- Fokusirali smo se na izradu softvera za manje, porodične kompanije, kojima su softveri većih koncerna finansijski nedostižni - objašnjava Kosta Milovanović. - Ideja je bila da im pomognemo da budu konkuretni na tržištu kroz veb-oglašavanje.

Programer Nenad Berić nam otkriva da je njihov softver koji digitalno kontroliše i prati proizvodnju, pakovanje, sortiranje voća i povrća, zainteresovao vlasnike hladnjača u okrugu, pa su rado učestvovali i u razradi projekta.

Zajedničkim radom ostvaruju ideje / Foto S. Babović

- Iznosili su nam svoje potrebe, sugestije, savete, šta ih konkretno muči tokom rada - pričaju nam Nenad i Kosta. - Ali, epidemija je usporila sve. Mnoge su berbe stopirane, angažman većeg broja radnika nije bio moguć. Došle su i poplave, pa taj projekat čeka sledeću poljoprivrednu sezonu.

Aleksa Milovanović jedini je student među kolegama u firmi:

- Vidim ovde svoju šansu, a sada i radim i učim od ostalih u timu. Razmišljao sam i o karijeri u inostranstvu, ali ukazala se ova prilika i nisam želeo da je propustim.

NEPREKIDNO UČENjE

I VEĆ svršeni diplomci i programeri sa iskustvom moraju da uče neprestano - tvrdi Aleksandar Đorđević. - Zato u pauzama u radu, zajedno prelazimo kurseve i dodatno se usavršavamo. Tražimo nove ideje, nova rešenja. Tako je i nastalo ime naše kompanije: "Rešivoje". Hteli smo da istaknemo da nema nerešivih stvari i zasada, opravdavamo to ime.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!