RTANJ OPET ČEKA MALE SMEDEREVCE: Dečje odmaralište, vlasništvo lokalne samouprave grada na Dunavu, biće spremno da ugosti mališane

J. ILIĆ

08. 10. 2020. u 08:30

РТАЊ ОПЕТ ЧЕКА  МАЛЕ СМЕДЕРЕВЦЕ: Дечје одмаралиште,  власништво локалне самоуправе града на Дунаву, биће спремно да угости малишане

Foto J. Ilić

DEČJE odmaralište na Rtnju, vlasništvo lokalne samouprave u Smederevu, posle sedam godina, rekonstruisano je i uskoro bi trebalo da bude spremno da ugosti mališane.

Novoizgrađeni objekat ima više od 600 kvadrata, a predstoji i njegovo opremanje.

Posle mnogo problema i probijanja rokova, svi planirani radovi na ovom planinskom odmaralištu su završeni, a novoizgrađeni objekat obišao je i  Jovan Beč sa saradnicima.

- Objekat izgleda odlično - kaže gradonačelnik Beč za "Novosti". - Urađen je po najvišim standardima, od grejanja do kuhinje, kako bi zadovoljio sve potrebe dece koja će ovde da borave. Reč je o 680 kvadrata, 16 soba, kao i zajedničkim prostorijama. Ostaje nam da ga opremimo nameštajem i drugom opremom. Već naredne nedelje razmotrićemo šta je sve neophodno, kao i koliko novca će nam biti potrebno za to.

Gradonačelnik nije mogao da precizira kada će deca ovde moći da borave, ali kaže da će se lokalna samouprava angažovati da to bude što pre. On, takođe, napominje da se razmišlja i o adaptaciji starog objekta:

- U detinjstvu sam boravio ovde, u starom objektu, kao uostalom i mnogi Smederevci.

GAZDUJE PREDŠKOLSKA USTANOVA

USTANOVA koja je osnovana 2011. godine sa zadatkom da se brine o odmaralištu, kasnije je ugašena. Objekat je dat na upravljanje predškolskoj ustanovi "Naša radost", jer će ovde, kada sve bude gotovo, deca iz vrtića biti najčešći gosti na rekreativnim nastavama.

Smatram da bi bilo dobro da se renovira i to staro zdanje odmarališta i da se stavi deci na raspolaganje. O tome će odlučivati Skupština grada u narednom periodu.

POSETA Gradonačelnik Smedereva Jovan Beč (drugi s leva) sa saradnicima, Foto J. Ilić

Novi objekat i radovi na infrastrukturi, koštali su ukupno oko 63 miliona dinara, a država je pomogla da se ovaj projekat završi.

- Za završetak radova, država je izdvojila 23 miliona dinara, što bi sa prethodnim ulaganjima koje je imao Grad Smederevo od oko 40 miliona, iznosilo 63 miliona - kaže član Gradskog veća za finansije Slaviša Stošić.

Podsetimo, Skupština Smedereva je donela odluku o osnivanju ustanove "Smederevsko odmaralište na Rtnju" 2012. godine. U decembru iste godine konzorcijum smederevskih firmi VIG i ITG dobio je posao rekonstrukcije odmarališta vredan 32,5 miliona dinara.

Foto J. Ilić

U januaru 2013. godine, izvođačima je dato još osam miliona dinara na ime dopunskih građevinskih radova. Posao nije završen, a pre nekoliko meseci Grad je zatražio finansijsku podršku države da okonča ovaj projekat. Završne radove na objektu obavila je smederevska građevinska firma ITG.

Staro odmaralište u rtanjskom selu Mirovo, u kome su boravila deca smederevskih osnovnih škola, izgrađeno je još 1947. godine, a prestalo je da radi pre više od dve i po decenije. Od 2011. vraćeno je pod okrilje Grada Smedereva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Sladjan

08.10.2020. 13:28

fantastican objekat!lepo mesto za decu,.......ostalo nije bitno ko gradio za koliko para,koliko pokradeno,koliko se godina gradilo ,.....uopste nije vazno!!!!!pokrice vladajuca stranka!!!i niko nije kriv......