TRAMPU PISALI SRPSKI SELJACI: Tiče se slavne srpske istorije, pozvali američkog predsednika u posetu

V. ILIĆ

18. 09. 2020. u 21:00

UVAŽENI predsedniče Sjedinjenih Američkih Država, g. Donald Tramp, mi, srpski seljaci, odgajeni da poštujemo tuđe i brinemo o svome i spremni uvek da damo život za otadžbinu i slobodu zlatnu, ljudi od reči i narod koji poštuje svakog dobronamernog, pozivamo Vas da posetite mesto s kojeg je spaseno 500 vaših oficira vazduhoplovaca, čija sudbina bi bila zapečaćena od strane fašističke potere da ne beše naših očeva, majki, braće, sestara i nekolicine nas živih svedoka.

ТРАМПУ ПИСАЛИ СРПСКИ СЕЉАЦИ: Тиче се славне српске историје, позвали америчког председника у посету

Foto: EPA/Privatna arhiva

U jednom velikom ratu i istorijskom nedobu pružili smo im ruku spasa, podelili koru hleba, ustupili postelju i brinuli kao o svojim najrođenijim, stavljajući sopstvene glave u torbu.

Ovako počinje, kako su ga nazvali, prijateljsko pismo meštana suvoborskih sela, koje su uputili predsedniku Amerike Donaldu Trampu, s pozivom da ih poseti u prvoj odgovarajućoj prilici. Oni su Trampa želeli da podsete na najveću misiju spasavanja američkih pilota sa improvizovanog aerodroma na Galovića brdu u Pranjanima 1944. godine, nazvanu Misija “Halijard”. Na ovom brdu ovih dana se bliži kraj radovima na izgradnji aerodroma i izuzetnog memorijalnog kompleksa.

Foto: Privatna arhiva

Srpski i američki narod ne mogu i neće da budu neprijatelji, a na obnovljenom aerodromu,  gde je spašeno 500 avijatičara, mesto je gde treba da jedni drugima ponovo pružimo ruku prijateljstva, napisali su, između ostalog, meštani Pranjana i okolnih sela. Verujemo da cenite takve vrline, verujemo da ste dobronameran čovek, verujemo u ruku prijateljstva koju ste pružili predsedniku naše države Srbije i nadamo se ćete odvojiti malo vremena da dođete tamo odakle su vaši junaci otišli u slobodu – navodi se u pismu Trampu.

Piloti pred evakuaciju/Foto: Narodni muzej Čačak

Pismo je potpisalo nekoliko desetina građana Pranjana, Koštunića, Kamenice, Gojne Gore, Družetića, Teočina, Brajića, Poloma, Banjana, drevnog Takova..., oni koji još imaju živa sećanja na Misiju “Halijard”, ili oni koji pamte priče svojih predaka o skrivanju i spasavanju savezničkih avijatičara.

Foto: Privatna arhiva

Dočekaćemo vas uz dužno poštovanje, poslužiti kao i vaše sunarodnike 1944. godine koji su ginuli za slobodu sveta. Biće to velika čast za sve nas i trenutak kada ćemo se ponovo zagrliti kao braća, i trenutak koji će ući u istoriju. Vaš i naš narod ne mogu, ne smeju i neće da budu neprijatelj jedan drugome. To je amanet naših dedova, naših predaka, a i Vaš zadatak da nam pomognete u tome. Sa velikim poštovanjem i drhtavom rukom da li ćete nas dovoljno razumeti, pozivamo Vas da zakoračite na gorski aerodrom koji je i naš i Vaš ponos za sva vremena – zaključuje se u pismu predsedniku SAD.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)