NA KROVU BALKANA: Nekada su ovde bili Tračani, a sada su reporteri "Novosti" osvojili Musalu, božanski vrh! (FOTO+VIDEO)

B. SUBAŠIĆ

17. 09. 2020. u 19:33

PROŠLOG vikenda reporteri "Novosti" raširili su zastavu našeg lista na "krovu Balkana".

НА КРОВУ БАЛКАНА: Некада су овде били Трачани, а сада су репортери Новости освојили Мусалу, божански врх!  (ФОТО+ВИДЕО)

Foto: B. Subašić

 U starim vremenima samo su se najodvažniji usuđivali da krenu ka Musali, 2.925 metara visokoj tački na ivici planinskog levka dubokog oko 600 metara. Njega je u steni izdubio glečer koji je tokom ledenog doba pokrivao Musalu. Posle topljenja, neizmerna gromada leda je klizila niz planinu i lomila je ostavljajući za sobom reke ogromnih stena, morene. Ostatak ledenog doba su i azurna jezera u kojima se ogledaju nebo i greben Musale.

Ime najvišeg vrha Balkana glasi "Bogolik" ili "Blizak Bogu". To je prevod i starijeg naziva Tangra i današnjeg, Musala, za vrh masiva Rile u Bugarskoj. Bezbrojni su narodi, od kamenog do informatičkog doba, živeli i prolazili ispod njega, govoreći različitim jezicima. Gorostas je kod svih njih izazivao isto divljenje. Sa istim strahopoštovanjem posmatrali su ga drevni Tračani sa kopljem u ruci kao i savremeni planinari sa selfi-štapom u desnici.

Svakog vikenda od jutra se stotine ljudi tiska na ulazu u žičaru koja iz planinskog centra Borovec vozi do vrha Jastrebec, na oko 2.300 metara nadmorske visine, odakle je putem i prokrčenom stazom potrebno oko tri sata pešačenja i penjanja do Musale. Reporter "Novosti" je krenuo starim, težim, putem da bi se uverio zašto je Musala božanski vrh.

Ta staza počinje od jezera i nastavlja se liticom koja je opasna zbog čestih lavina. Nad kamenjarom se uzdiže prostrana golet do vrha Deno, sa koga se Musala vidi kao poslednji u nizu zupčastih planinskih vrhova. Put ka njoj vodi preko uske prevlake u uski prostor pribijen uz "krestu" čiji su šiljci fantastične skulpture koje je izvajala priroda. Kako odmiče, staza je sve uža i opasnija, naglo ponire i neočekivano se uspinje bokom planine. Ipak, želja za povratkom ne postoji. Nešto neobjašnjivo privlači čoveka da ide dalje jedva primetnim puteljkom po ivici ponora na oko 500-600 metara iznad tirkiznih ledničkih jezera u kojima se ogledaju beskrajno nebo i oblaci.

Ovaj opasni put je, na svoj način, metafora ljudskog života. Na njemu se bistri um zamućen svakodnevicom i postaje savršeno jasna vrednost najvrednijeg i najsvetijeg poklona koji smo ikada dobili. Ime tog poklona je život. Kada se, pužući i grčevito se držeći za svaku izbočinu nad ambisom, stigne na plato Musale, prvo što pomislite je: "Hvala ti, Bože". Tada postaje savršeno jasno zašto je ovaj vrh Božje mesto.

SVETOST RILE "BLISKA BOGU"

DANAŠNjE ime Musala je skraćenica turskog izraza "Mus Alah", što znači "Blizak Bogu". U vrletima Rile se mnogo pre pojave Osmanlija podvizavao hrišćanski pustinjak Sveti Jovan Rilski, čiji je lik ugraviran u ploču na stubu koji označava najvišu tačku Balkana. Kralj Milutin i Car Dušan su bili veliki ktitori manastira Jovana Rilskog. Sultanija Mara Branković je vratila mošti svetitelja u njegov planinski hram, kada su ih Turci opljačkali.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina